Cercetătorii Frances H. Arnold, George P. Smith și Gregory P. Winter au primit premiul Nobel pentru chimie pe 2018. În istoria premiilor Nobel pentru chimie, doar patru femei au mai fost recompensate cu prestigioasa distincție.

 

Cercetătoarea americană Frances H. Arnold a primit premiul Nobel pentru metoda sa de dezvoltare direcționată a enzimelor, proteine care catalizează reacțiile chimice. George P. Smith și Gregory P. Winter au primit premiul Nobel pentru cercetările lor legate de tehnica „phage display”, inventată de primul și dezvoltată de cel de-al doilea în noi substanțe farmaceutice. Prin această tehnică, bacteriofagii, virusuri care infectează bacterii, pot fi transformate în proteine noi. Prin metodele dezvoltate de aceștia se pot produce anticorpi care pot neutraliza toxinele, contraataca maladiile autoimune și vindeca metastazele.

În vârstă de 62 de ani, Frances H. Arnold este inginer și cercetător și considerată un pionier în domeniul evoluției controlate, o metodă folosită pentru a crea sisteme biologice utile, inclusiv enzime, circuite de reglare genetică și organisme. Este profesor la California Institute of Technology din SUA, unde studiază evoluția și aplicațiile acesteia în știință, medicină, chimie și energie.

Chimistul american George P. Smith este profesor la University of Missouri-Columbia, SUA, iar Gregory P. Winter, în vârstă de 67 de ani, este un biochimist britanic, profesor la Trinity College Cambridge, pionier în domeniul anticorpilor monoclonali terapeutici.

În istoria premiilor Nobel pentru chimie, doar patru femei au mai fost recompensate cu prestigioasa distincție, Marie Curie (care a primit și Nobel pentru fizică în 1903), în 1911, Irène Joliot-Curie (fiica lui Marie Curie și soția lui Frédéric Joliot), în 1935, Dorothy Crowfoot Hodgkin, în 1964, și Ada Yonath, în 2009.

Anul trecut, premiul Nobel pentru chimie a fost decernat savanților Jacques Dubochet, Joachim Frank și Richard Henderson, pentru dezvoltarea crio-microscopiei electronice ce permite determinarea structurii biomoleculelor în imagini de înaltă rezoluție, potrivit comunicatului publicat pe site-ul nobelprize.org.