Trezorierul Vaticanului, cardinalul australian George Pell, personalitatea catolică de rangul cel mai înalt din Australia, a fost pus sub acuzare pentru multiple abuzuri sexuale asupra unor copii. George Pell respinge cu vigurozitate acuzațiile de pedofilie care i-au fost aduse și se va întoarce în Australia pentru a se apăra, a anunțat, joi, arhidieceza de Sydney (Australia).

 

Prelatul catolic cu cel mai înalt rang în Australia, care a fost anchetat la Roma de poliția australiană în octombrie anul trecut, a fost pus sub acuzare joi pentru multiple abuzuri sexuale asupra unor copii în Australia.

Potrivit comisarului adjunct australian Shane Patton, prelatul de 76 de ani trebuie să se prezinte la 18 iulie la prima înfățișare la tribunalul din Melbourne (sud-estul Australiei), pentru a fi audiat. Cardinalul George Pell a fost informat cu privire la decizia și măsura poliției din (statul) Victoria a anunțat arhidieceza printr-un comunicat. „El a negat din nou cu fermitate acuzațiile”, se menționează în document, potrivit sursei citate.

Prelatul a declarat că se va întoarce cât mai curând posibil pentru a-și reabilita numele, după ce va primi undă verde în acest sens de la medicii săi.

El a spus că dorește să apară la tribunal unde va respinge vehement acuzațiile, se mai arată în comunicat. Avocata celor doi bărbați care au depus plângeri împotriva cardinalului Pell a declarat că cei doi clienți, care doresc să își păstreze anonimatul, s-au arătat „încântați”. „A fost foarte greu pentru ei”, a declarat Ingrid Irwin pentru Melbourne Herald Sun. „A aduce acuzații cuiva care pentru unii este nimeni altul decât adjunctul lui Dumnezeu le-a creat multe probleme”, a adăugat aceasta.

Anunțul acestei inculpări vine după o anchetă națională îndelungată efectuată cu privire la răspunsul instituțiilor din Australia față de abuzurile sexuale comise asupra copiilor, solicitată în final de Guvern în 2012, după un deceniu de presiuni din partea victimelor. Comisia de anchetă a condus timp de patru ani aceste investigații adunând mărturiile a mii de victime. Avocatul care conduce acest demers, Gail Furness, a anunțat în luna februarie că 4.444 de fapte de pedofilie au fost raportate autorităților Bisericii australiene între 1950 și 2010, „7% dintre preoți fiind presupușii făptași ai actelor de abuz sexual asupra minorilor”.