Franţa s-a alăturat Statelor Unite şi Marii Britanii autorizând Ucraina să folosească arme cu rază lungă de acţiune pentru a viza ţinte de pe teritoriul rus.

Într-un interviu acordat BBC, din care unele părţi au fost publicate sâmbătă, ministrul francez de externe, Jean-Noel Barrot, a declarat că lansarea de către Ucraina a acestui tip de arme în Rusia ar fi un act de „autoapărare”. El nu a confirmat dacă acest lucru s-a întâmplat deja.
Moscova a criticat dur declaraţiile lui Barrot, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, declarând pentru agenţia de presă de stat TASS că aprobarea „nu este un sprijin pentru Ucraina, ci mai degrabă un sfârşit pentru Ucraina”, conform presei.
Săptămâna aceasta, Ucraina ar fi lansat rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune ATACMS de fabricaţie americană şi Storm Shadow britanice asupra unor ţinte militare din Rusia.
Din iulie 2023, în colaborare cu Marea Britanie, Franţa a început să furnizeze Ucrainei rachete Scalp, denumirea franceză pentru rachetele identice britanice Storm Shadow.
Doar Germania nu ajută Ucraina cu arme cu rază lungă de acţiune, deoarece cancelarul Olaf Scholz se opune categoric trimiterii de rachete de croazieră Taurus în ţara devastată de război.
Mihailo Podoliak, din echipa de consilieri a preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a interpretat ameninţările recente ale preşedintelui rus Vladimir Putin drept o expresie a „fricii absolute”. În ziarul Bild am Sonntag, el a declarat că Putin încearcă să sperie Occidentul cu ameninţările sale.
Preşedintele rus a ameninţat că, în cazul unei noi „escaladări” în Ucraina, Rusia va răspunde într-un mod „decisiv şi simetric”. 
„Ne rezervăm dreptul de a folosi armele noastre împotriva obiectivelor militare ale acelor ţări care permit ca armele lor să fie folosite împotriva instalaţiilor noastre”, a avertizat Putin.