UE îndeamnă Iranul să respecte în totalitate Acordul atomic - Se încinge situaţia
Uniunea Europeană a cerut ieri Iranului să înceteze toate activităţile de purificare a uraniului care sunt interzise prin Acordul nuclear din anul 2015. Liderul armatei iraniene a declarat că ţara sa nu doreşte să poarte război cu nimeni, în timp ce un petrolier este sechestrat în Gibraltar.
„Îndemnăm puternic Iranul să înceteze toate activităţile care intră în contradicţie cu angajamentele asumate în cadrul acestui Acord", a declarat Maja Kocijancic, purtătorul de cuvânt al Serviciului UE pentru Acţiune Externă (EEAS).
„Uniunea Europeană este foarte preocupată de recentele anunţuri făcute de Iran. Acest lucru include decizia de relua producţia de uraniu îmbogăţit" peste limita 3,67%, stabilită prin Acordul nuclear din 2015, a precizat oficialul UE.
Administraţia de la Teheran a anunţat luni că a depăşit concentraţia de 4,5% în producţia de uraniu îmbogăţit.
„Uniunea Europeană este în contact cu alţi participanţi la Acordul nuclear", a subliniat Maja Kocijancic, fără a oferi detalii.
Liderul Armatei iraniene, generalul Abdolrahim Mousavi, a declarat tot ieri că țara sa nu își dorește să intre în conflict cu niciun alt stat, potrivit agenției iraniene Mehr, citată de Reuters.
Declarația acestuia vine în contextul în care tensiunile dintre Iran și Statele Unite sunt în creștere în ultima perioadă, mai ales după ce Teheranul a doborât o dronă americană despre care a spus că se afla în spațiul său aerian. Statele Unite au contestat, însă, declarațiile oficialilor iranieni, susținând că respectiva dronă se afla deasupra apelor internaționale.
Totodată, relația Iranului cu celelalte state occidentale s-a deteriorat rapid în ultimele săptămâni, în contextul în care Teheranul a anunțat extinderea programului său nuclear, dar și după ce Marea Britanie a anunțat sechestrarea unui petrolier iranian în Gibraltar.
Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a declarat că sechestrarea petrolierului iranian în Gibraltar a creat „un precedent periculos” și a cerut Marii Britanii să elibereze nava, relatează Reuters.
„Iranul nu este nici membru al Uniunii Europene, nici subiectul unui embargo petrolier european. Ultima dată când am verificat, Uniunea Europeană era împotriva teritorialității”, a transmis Javad Zarif prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter.
„Sechestrarea ilegală efectuată de Marea Britanie în favoarea Echipei-B reprezintă piraterie, pur și simplu. Setează un precedent periculos și trebuie să înceteze în acest moment”, a adăugat ministrul iranian de Externe.
Ministrul iranian de Externe se referă prin „Echipa-B” la John Bolton, consilierul prezidențial american pentru Securitate și la prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, despre care consideră că au potențialul de a-l atrage pe Donald Trump într-un conflict cu Iranul.
Membri ai Forţelor navale regale britanice au capturat joi petrolierul Grace 1, suspectat că ar fi transportat petrol iranian spre Siria prin încălcarea sancţiunilor impuse de Statele Unite şi de Uniunea Europeană. Administrația de la Teheran a anunțat vineri că ar putea sechestra o navă britanică în cazul în care petrolierul nu este eliberat.
Administrația de la Teheran a anunțat duminică dimineață că va crește concentrația uraniului îmbogățit cu aproape două procente peste limitele permise în Acordul Nuclear semnat în 2015, pentru a produce combustibil pentru centrale nucleare.
Petrolierul a fost capturat la circa patru kilometri sud de Gibraltar, într-o zonă pe care Marea Britanie o consideră că îi aparţine, deşi Spania, ce revendică Gibraltarul, susţine că incidentul a avut loc în apele teritoriale spaniole.
Capturarea petrolierului Grace 1, cu lungimea de 330 de metri, intervine într-un moment sensibil, riscând să amplifice criza dintre Iran şi Occident pe tema Acordului nuclear din 2015, contestat vehement de Administraţia Donald Trump.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.