Planul B. UE pregăteşte un plan de sprijin în valoare de până la 20 de miliarde de euro pentru Ucraina, folosind o structură a datoriei care să evite obiecţiile lui Viktor Orbán.

UE pregăteşte un plan de sprijin în valoare de până la 20 de miliarde de euro pentru Ucraina, folosind o structură a datoriei care să evite obiecţiile lui Viktor Orbán, preşedintele Ungariei, cu privire la finanţarea acestei ţări devastate de război, scrie FT. După ce, la începutul acestei luni, liderii UE nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la un pachet propus de 50 de miliarde de euro pe patru ani pentru Ucraina, oficialii au căutat alternative care să salveze Kievul de o criză bugetară iminentă, în cazul în care nu se pot rezolva divergenţele din cadrul blocului comunitar.

Oficialii implicaţi în discuţii au declarat că un model finanţat prin îndatorare a câştigat teren ca fiind cel mai practic mod de a oferi sprijin în cazul în care Orbán refuză să renunţe la veto-ul său la summitul planificat pentru 1 februarie.

Această schemă ar implica ca statele membre participante să emită garanţii la bugetul UE, permiţând Comisiei Europene să împrumute până la 20 de miliarde de euro de pe pieţele de capital pentru Kiev anul viitor, au declarat persoane informate despre discuţii. Termenii exacţi sunt încă în curs de discuţie, iar suma finală va fi stabilită în funcţie de nevoile Ucrainei, au adăugat aceştia.

Aranjamentul este similar cu structura utilizată în 2020, când Comisia a oferit până la 100 de miliarde de euro sub formă de finanţare ieftină ţărilor UE pentru programe de sprijinire a muncii pe termen scurt în timpul pandemiei Covid.

Lacrimi de crocodil la Kremlin

Kremlinul a apreciat miercuri că orice nou ajutor al Uniunii Europene pentru Ucraina nu va afecta rezultatul conflictului din această ţară şi că astfel de cheltuieli nu ar face decât să afecteze economia europeană, relatează TASS şi Reuters.

Bruxellesul ar urma să folosească o schemă de finanţare prin datorie pentru a trece de Ungaria, care se opune unui astfel de ajutor pentru Ucraina, permiţând UE să elibereze rapid fondurile către Kiev. Solicitat să comenteze aceste informaţii în conferinţa de presă zilnică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat că mai mulţi bani alocaţi de Occident pentru Ucraina nu vor schimba cursul evenimentelor din această ţară şi că „operaţiunea militară specială" va continua „până la atingerea obiectivelor care se află în faţa noastră".

„Aceşti bani sunt alocaţi în detrimentul economiilor UE, care trec deja prin vremuri grele. Aceşti bani sunt alocaţi în detrimentul industriei din ţările UE şi în detrimentul viitorului ţărilor UE", a mai comentat Peskov. În opinia sa, SUA şi Europa şi-au dat deja seama că o parte semnificativă din aceste fonduri este jefuită.

„Atât europenii, cât şi americanii înţeleg perfect nivelul de corupţie (din Ucraina). Ei îşi dau seama că o parte considerabilă din aceşti bani este furată", a spus Peskov. El a susţinut că „liderii ţărilor care alocă banii ştiu şi ei acest lucru" şi, mai important, „acest lucru devine treptat mai clar şi va deveni şi mai clar pentru contribuabilii din aceste ţări".

„Desigur, înţelegem că Uniunea Europeană se confruntă cu contradicţii destul de serioase în interiorul său în ceea ce priveşte problema continuării alocării banilor. Cu atât mai mult cu cât aceşti bani nu sunt destinaţi creaţiei. Aceşti bani sunt alocaţi pentru a menţine războiul şi pentru a susţine un regim care îi cheltuieşte în scopuri necunoscute şi cu o eficienţă necunoscută", a declarat Peskov.