Un grup de străini şi persoane cu dublă cetăţenie din Fâşia Gaza - Refugiaţi în Egipt
Un prim grup, format din străini sau cu dublă cetăţenie, în special femei şi copii, a sosit miercuri în Egipt venind din Fâşia Gaza, devenită o zonă de luptă după atacul comis în 7 octombrie de mişcarea palestiniană Hamas asupra sudului Israelului, a anunţat o oficialitate egipteană sub acoperirea anonimatului.
Posturile de televiziune egiptene au difuzat imagini cu femei, copii şi bătrâni care coboară din autobuze, în partea egipteană a punctului de trecere a frontierei Rafah, singurul punct de legătură neaflat sub controlul Israelului între enclava palestiniană şi restul lumii.
Deţinătorii de paşapoarte străine, străini sau palestinieni cu dublă cetăţenie, fuseseră autorizaţi să intre în terminalul palestinian de la Rafah în jurul orei 07.45 GMT, după anunţul privind o deschidere cu caracter excepţional pentru a permite trecerea a aproximativ 90 de răniţi palestinieni şi a 545 cetăţeni străini şi cu dublă cetăţenie.
O listă cu numele, cetăţenia şi numărul lor de paşaport a fost publicată de administraţia părţii palestiniene a terminalului Rafah.
Potrivit cancelariilor străine, în prezent se află în Fâşia Gaza cetăţeni din 44 de ţări, printre care angajaţi ai unui număr de 28 de agenţii ale ONU sau ONG-uri străine.
În Egipt, un corespondent al AFP a văzut cel puţin trei ambulanţe ce au intrat în incinta spitalului Sheikh Zoueid, la aproximativ 10 kilometri vest de Rafah. Posturile de televiziune egiptene au relatat că trei răniţi au fost transferaţi la spitalul din Al-Arish, reşedinţa provinciei Sinaiul de Nord, la circa 40 de kilometri de Rafah.
Potrivit unui responsabil palestinian, „copiii şi unii bătrâni au cu ei însoţitori''. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza, Ashraf al-Qudra, a declarat pentru AFP că autorităţile egiptene au primit o listă cu 4.000 de persoane rănite care au nevoie de îngrijire medicală ce nu poate fi furnizată în Fâşia Gaza.
„Sperăm că ei vor putea pleca în următoarele zile întrucât au nevoie de intervenţii chirurgicale ce nu pot fi realizate în Gaza. Viaţa lor trebuie salvată'', a spus el.
În Fâşia Gaza, aflată sub controlul mişcării palestiniene Hamas începând din 2007, peste 8.500 de persoane au murit şi alte câteva mii au fost rănite în bombardamentele israeliene efectuate ca ripostă după atacul terorist comis de Hamas pe 7 octombrie şi soldat cu peste 1.400 de morţi.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.