Ungaria este din nou oaia neagră a Uniunii Europene - Combustibil nuclear din Rusia
Ungaria a recepţionat miercuri din Rusia, pe calea aerului, primul transport de combustibil nuclear pentru centrala sa nucleară de la Paks, după ce războiul din Ucraina a făcut imposibilă livrarea pe calea ferată, a declarat joi ministrul de externe Peter Szijjarto, transmite Reuters.
Szijjarto a reiterat că Ungaria respinge orice sancţiuni împotriva petrolului şi gazului din Rusia şi a adăugat că impunerea de sancţiuni activităţilor legate de energia nucleară este de asemenea o „linie roşie” pentru Ungaria.
„Combustibilul (pentru centrala de la Paks) a venit întotdeauna din Rusia pe calea ferată via Ucraina, din nefericire (...) acest lucru nu mai este posibil, aşa încât a trebuit să găsim o modalitate alternativă de transport”, a afirmat Szijjarto într-o postare video pe Facebook de la Bruxelles. El a precizat că transportul s-a făcut până în Ungaria prin survolarea spaţiilor aeriene ale Belarusului, Poloniei şi Slovaciei, cu aprobarea tuturor acestor trei state, întrucât energia nucleară nu este subiect al niciunei sancţiuni din partea Uniunii Europene.
Ungaria vrea să extindă centrala nucleară de 2 gigawaţi de la Paks, construită de Rusia, cu două reactoare VVER de fabricaţie rusească, fiecare cu o capacitate de 1,2 gigawaţi. Proiectul, acordat în 2014 fără licitaţie gigantului nuclear rus Rosatom, a fost citat adesea drept un semn al relaţiilor cordiale dintre prim-ministrul ungar Viktor Orban şi preşedintele rus Vladimir Putin. Proiectul a suferit întârzieri.
Viktor Orban, care a obţinut al patrulea mandat consecutiv în urma alegerilor de duminică, a afirmat miercuri într-o conferinţă de presă că Budapesta doreşte să-şi întărească alianţele occidentale, pentru că viitorul ţării este în Uniunea Europeană şi ferm în NATO. El a mai spus însă că Ungaria se pregăteşte să plătească în ruble pentru gazul din Rusia, Budapesta rupând astfel rândurile cu Uniunea Europeană, care încearcă să construiască un front unit în a se opune cererii în acest sens a Moscovei.
Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat însă că țara sa nu susține propunerile de sancțiuni din domeniul energetic împotriva Rusiei. Miniștrii UE discută în prezent o propunere de interzicere a cărbunelui rusesc și nu au reușit să ajungă la un acord.
Ministerul ucrainean de Externe a declarat că poziția Ungariei încurajează Rusia să „comită noi atrocități împotriva ucrainenilor" și a îndemnat țara să se plaseze de partea bună a istoriei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.