Ministrul italian de interne şi vicepremier, Matteo Salvini, a declarat război reţelelor mafiote care organizează munca la negru a muncitorilor agricoli străini în sudul ţării, după moartea a 16 dintre ei în două accidente rutiere.

 

Salvini a denunţat de asemenea concurenţa neloială a „importurilor forţate” de către Uniunea Europeană şi a dat asigurări că eforturile sale pentru oprirea imigraţiei clandestine vor duce la asanarea sistemului.

Matteo Salvini, care este şi liderul formaţiunii radicale Liga Nordului, a acuzat România şi Bulgaria că trimit „sclavi" în Europa occidentală, cerând măsuri pentru limitarea traficului de persoane şi cazurilor de exploatare.

Două accidente rutiere produse în sudul Italiei în urma cărora au murit 16 imigranţi extracomunitari care lucrau ca sezonieri au generat o dezbatere politică amplă privind exploatarea muncitorilor străini.

Matteo Salvini, a cerut măsuri dure pentru limitarea imigraţiei, a traficului de persoane şi a formelor de sclavie.

„Există o lege privind exploatarea persoanelor care trebuie actualizată pentru a le permite angajaţilor din agricultură să lucreze legal. Dar legea nu rezolvă problema, trebuie aplicată, iar fermierii trebuie să fie în situaţia de a putea respecta legea", a afirmat Salvini.

„Vom încerca să aplicăm măsuri de constrângere şi pentru legalitatea transporturilor; în ultima perioadă au fost sechestrate 300 de mijloace de transport, autoutilitare cu numere de înmatriculare bulgare şi fără asigurare. Există şi un import de sclavi din ţări comunitare: România şi Bulgaria. Le voi scrie colegilor mei din aceste ţări pentru că, dat fiind că fac parte din Uniunea Europeană, trebuie să ia la rândul lor măsuri pentru controlul mijloacelor de transport şi persoanelor. Obiectivul este o gestionare transparentă a transporturilor, aş spune chiar un sistem public de transporturi, pentru a opri afacerile grupurilor de crimă organizată", a subliniat Matteo Salvini, potrivit publicaţiei Il Messaggero.

„Este o problemă cu mafia. În provincia Foggia, există o criminalitate mafiotă pe care intenţionez s-o eradichez stradă cu stradă, sat cu sat, prin toate mijloacele legale”, a declarat Salvini într-o conferinţă de presă la Foggia, în regiunea Puglia.

 

În această regiune, mii de muncitori agricoli africani, dar şi polonezi, bulgari sau români culeg toată vara roşii sub un soare arzător. Cu toate că aproape toţi sunt într-o situaţie în regulă, puţini dintre ei beneficiază de condiţii de muncă şi de plată cerute de lege şi mulţi sunt nevoiţi să trăiască în locuri necorespunzătoare şi să recurgă la intermediari, deseori mafioţi, pentru a se deplasa la ferme.

Două accidente rutiere grave au avut loc în urmă cu câteva zile în sudul Italiei. Sâmbătă, patru imigranţi nord-africani au murit în zona Ascoli Satriano / Castelluccio dei Sauri după ce microbuzul în care se aflau s-a lovit cu un TIR. Într-un alt accident, produs luni, 12 imigranţi africani au murit după ce micrubuzul cu care erau transportaţi, înmatriculat în Bulgaria, s-a lovit cu un autocamion în localitatea Ripalta, situată în provincia Foggia.