Rusia a pornit alarma antiaeriană în timpul vizitei șefului AIEA, Rafael Grossi, la centrala nucleară din Kursk, după care l-a criticat: „Ne așteptăm la o exprimare mai clară.” Kremlinul este iritat pentru că şeful AIEA nu a incriminat direct Kievul.

Rusia a declarat miercuri că dorea ca Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică să adopte o poziţie „mai obiectivă şi mai clară" privind siguranţa nucleară, a doua zi după ce şeful agenţiei a vizitat o centrală nucleară rusă din regiunea unde forţele ucrainene derulează o ofensivă pe teritoriul său.

Şeful AIEA, Rafael Grossi, a efectuat marţi o vizită la centrala nucleară din Kursk şi a avertizat în privinţa pericolului un accident nuclear grav. El a spus că a inspectat pagubele provocate de o lovitură de dronă, pentru care Rusia a acuzat Ucraina, dar nu a spus cine a fost responsabil.

Agenţia rusă de ştiri RIA a citat-o pe purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, care a declarat într-un interviu pentru un post de radio că Moscova şi-ar fi dorit ca AIEA să se pronunţe mai clar în chestiuni de siguranţă nucleară, deşi a negat că cere ca agenţia să aibă o poziţie prorusă.

„Vedem atât evaluările, cât şi activitatea acestei structuri (AIEA), dar de fiecare dată vrem o exprimare mai obiectivă şi mai clară a poziţiei acestei structuri", a spus Zaharova.

„Nu în favoarea ţării noastre, nu în favoarea confirmării poziţiei Moscovei, ci în favoarea faptelor cu un scop specific: asigurarea siguranţei şi prevenirea dezvoltării unui scenariu pe o cale catastrofală, spre care regimul de la Kiev împinge pe toată lumea", a spus ea.

Ucraina nu a răspuns acuzaţiilor ruse că a atacat o centrala nucleară din regiunea Kursk. Luptele între forţele ucrainene care au pătruns în regiune pe 6 august şi cele ruse de apărare au loc la circa 40 km de centrala nucleară.

Grossi a spus în timpul vizitei că centrala, construită după un design sovietic, este în mod special vulnerabilă pentru că - spre deosebire de alte centrale - nu dispune de un dom de izolare care ar putea oferi protecţie în eventualitatea unor lovituri de drone, rachete sau artilerie.

Când un jurnalist i-a cerut să condamne „o provocare nucleară" a Ucrainei, Grossi a răspuns: „Din nou, să acuz o parte sau alta este ceva ce eu, în calitate de director general al AIEA, trebuie să iau extrem de în serios. Dar este evident că nu poţi separa ceea ce am văzut de recenta activitate militară pe care am văzut-o".

AIEA a îndemnat ambele părţi de-a lungul războiului lor de 30 de luni să se abţină de la a lupta în zona centralelor nucleare pentru a evita un incident catastrofal.