Vladimir Putin a anunțat că Rusia deţine arma împotriva Covid-19 - Primul vaccin din lume
Rusia a înregistrat deja primul vaccind împotriva coronavirusului. Anunțul a fost făcut de Vladimir Putin care a mai spus că fiica sa a fost deja vaccinată.
„Un vaccin contra coronavirusului a fost înregistrat pentru prima dată în această dimineaţă. Formează imunitatea necesară, a trecut toate verificările necesare,” a spus şeful statului la o întâlnire cu membrii guvernului. Vladimir Putin a adăugat că Ministerul Sănătăţii din Rusia a aprobat acest prim vaccin împotriva coronavirusului, adăugând că fiica sa a fost deja vaccinată.
La rândul său, ministrul Sănătăţii, Mikhail Murashko, a menţionat că vaccinul, dezvoltat de Centrul de cercetări Gamaleya, şi-a confirmat eficacitatea şi siguranţa.
Rusia a denumit noul său vaccin pentru coronavirus „Sputnik-V”, iar oficialii ruși spun că 20 de țări au solicitat până acum livrarea a mai mult de un miliard de doze.
„Există interes considerabil din străinătate pentru vaccinul rusesc dezvoltat de Institutul Gamaleya. Am primit deja aplicații preliminare pentru peste un miliard de doze din partea a 20 de țări. Împreună cu partenerii noștri străini, suntem pregătiți să producem peste 500 de milioane de doze de vaccin pe an, în cinci țări, iar planul este de a crește capacitatea producției și mai mult”, a spus șeful fondului de investiții din Rusia, Kirill Dmitriev, marți.
Vaccinul rusesc nu a trecut încă de una dintre fazele de testare cruciale, cea în care este verificată siguranța și eficiența serului. Dmitriev a precizat că aceste teste vor avea loc în afara Rusiei.
„Am ajuns deja la acorduri cu Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și un număr de alte țări, pentru ca vaccinul să treacă prin testele relevante”, a mai spus oficialul rus.
Organizația Mondială a Sănătății este însă prudentă. Vaccinul nu se numără printre cele şase semnalate săptămâna trecută ca fiind cele mai avansate în procesul testelor clinice. Dintre aceste şase, trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, două sunt americane (cele ale companiilor Pfizer şi Moderna) şi cel de-al şaselea este dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford.
„Accelerarea progreselor nu trebuie să însemne compromisuri faţă de siguranţă”, a declarat după anunţul preşedintelui rus purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic. „Suntem în contact cu autorităţile sanitare ruse şi avem discuţii cu privire la posibila precalificare OMS a vaccinului, dar, din nou, precalificarea oricărui vaccin include analiza şi evaluarea riguroasă a datelor obligatorii privind siguranţa şi eficacitatea”, a explicat el.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.