Atenţie la şmenari şi maradonişti!
Poliţia avertizează populaţia asupra riscului de a deveni victime ale maradoniştilor şi şmenarilor, două infracţiuni care au drept scop obţinerea de bani prin înşelăciune care, de multe ori, sunt practicate împreună.
Numai în acest an, poliţiştii au înregistrat 24 de astfel de cazuri, cele mai multe evenimente de acest gen petrecându-se sâmbăta sau duminica.
"Maradona" este un mod de operare prin care, folosindu-se documente false ale unor funcţionari învestiţi cu autoritate publică - de regulă poliţişti -, anumiţi indivizi acostează persoane aflate fie în trafic rutier, fie în locuri izolate, sub pretextul verificării actelor şi a sumelor de bani deţinute.
Odată ajunşi în mâna lor, banii fie vor fi luaţi - invocând plata unor amenzi sau taxe ireale, faptul că banii sunt falşi etc. -, fie vă vor fi înapoiaţi, însă, după ce, cu abilitate, au fost sustrase sume considerabile.
Principalele locuri de acţiune ale ?maradoniştilor? sînt cele din centrele marilor oraşe, şoselele de centură şi drumurile de acces în ţară.
Din cauza faptului că timpul cât ?operează? aceşti infractori este scurt, cei înşelaţi nu reţin foarte bine semnalmentele lor. De multe ori, victimele nu dau curs solicitării adevăraţilor poliţişti de a efectua toate actele procedurale pentru identificarea şi tragerea la răspundere a infractorilor.
La rândul lui, şmenul este un mod de operare întâlnit de multe ori în asociere cu metoda ?maradona? şi folosit în zona caselor de schimb valutar sau comerciale.
Infractorii solicită un schimb ilegal de valută sau, pretinzând că sunt străini, doresc să cunoască bancnotele româneşti. În momentul în care victimele le dau banii, îi îlocuiesc cu teancuri în care fie sunt bancnote de valoare mai mică, fie hârtii fără valoare.
Pentru a nu deveni victimele acestor infractori, este recomandabil să nu vă lăsaţi abordaţi până nu verificaţi cu atenţie legitimaţia de serviciu. În cazul în care există suspiciuni, cereţi să fiţi conduşi la o secţie de poliţie. Reţineţi numărul autoturismelor celor care vă cer banii, dar şi semnalmentele acelor persoane. Solicitaţi o dovadă pentru sumele de bani ridicate de cei care se prezintă drept poliţişti. Nu acceptaţi schimburi ilegale de valută, recomandă poliţiştii.
În cazul în care, totuşi, aţi fost înşelaţi, anunţaţi cât mai repede Poliţia.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.