Peste o sută de asociații de proprietari au fost vizitate de polițiștii de prevenire bihoreni pentru a preveni victimizarea cetățenilor prin infracțiuni de furt din locuințe.

În perioada iulie - octombrie, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au desfășurat activități preventive în cadrul campaniei „Ai grijă de casa ta! Fii precaut!”, menită să prevină victimizarea cetățenilor prin furturi din locuințe. Campania preventivă desfășurată de polițiștii bihoreni s-a adresat, preponderent, proprietarilor de locuințe din municipiul Oradea. Pentru ca mesajul lor să ajungă la publicul țintă, polițiștii de prevenire bihoreni au organizat întâlniri cu membrii asociațiilor de proprietari, cu cetățenii, au acționat în locuri publice, precum piețe, târguri sau cu ocazia unor evenimente locale, au stat de vorbă cu cetățenii și le-au oferit recomandări simple, dar utile, care să îi ajute să prevină să devină victimele infracțiunilor de furt din locuință. În perioada de referință, polițiștii de prevenire bihoreni au vizitat peste 100 de asociații de proprietari, au interacționat cu membrii acestora, în special cu persoanele de vârsta a treia, au promovat mesaje preventive precum „Hoții nu dorm, ai grijă de casa ta!”, „Unul din patru furturi din locuințe este favorizat de neglijență!”, „Nu lăsa vacanța să se transforme într-un coșmar!”, Hoții sunt creativi, fii preventiv! și le-au oferit acestora fluturași și afișe cu materiale cu conținut preventiv. Astfel de matriale preventive au fost lăsate de polițiști și în căsuțele poștale. Polițiștii de prevenire bihoreni le-au amintit cetățenilor cu care au interacționat faptul că multe furturi din locuinţe sunt comise spontan, fiind favorizate de oportunităţile create de neatenţia sau neglijenţa proprietarilor. Hoţii observă un geam lăsat deschis, o uşă neasigurată sau lipsa unui sistem de alarmă şi acest lucru îi determină să acţioneze, pe fondul lipsei de precauţie şi a neluării celor mai elementare măsuri de siguranţă. Polițiștii i-au informat pe cetățeni că infractorii vizează în primul rând bani, obiecte mici, dar de valoare, care pot fi sustrase ușor, precum bijuteriile, aparatură electronică (laptop-uri, televizoare, telefoane mobile), dar și scule electrice și articole vestimentare.

Polițiștii de prevenire bihoreni continuă acest gen de acțiuni preventive și în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă.