Controalele inspectorilor s-au lăsat cu amenzi de aproape 70 de milioane lei
În conformitate cu Legea nr. 344/2002 pentru modificarea şi completarea O.G. nr. 108/1999 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la Normele de igienă şi sănătate publică, constituie contravenţie neasigurarea de ustensile adecvate pentru servirea alimentelor neambalate care se consumă fără prelucrare zilnică, neasigurarea funcţionării în permanenţă a spaţiilor frigorifice din unităţile cu profil alimentar, neasigurarea controlului şi înregistrării temperaturii şi neîntreţinerea acestor spaţii prin efectuarea periodică a reparaţiilor, igienizării etc. De asemenea, pasibile de sancţiuni aspre sunt şi depozitarea ambalajelor în încăperile de vânzare, producţie sau preparare, în spaţiile de circulaţie, vestiare sau pe trotuarele aferente, precum şi folosirea pentru alimentaţia colectivă a vaselor şi ustensilelor de bucătărie degradate, organizarea deficitară a procesului de producţie alimentară, nerealizarea unui flux tehnologic într-un singur sens, favorizarea, în consecinţă, a încrucişărilor între fazele salubre şi cele insalubre.
Acestea au fost doar câteva dintre aspectele verificate zilele trecute de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Bihor (I.S.S.), verificări care au scos la iveală nereguli serioase, dovadă suma totală a amenzilor aplicate - 69 milioane lei. Au fost supuse controlului 6 unităţi de producţie alimentară, 13 de alimentaţie publică, 4 - alimentaţie colectivă (cantine). De asemenea, au mai fost verificate 43 de unităţi de învăţământ din care 18 grădiniţe cu program normal, 4 - cu program prelungit, 18 şcoli generale, un internat, un liceu şi, respectiv, o cantină.
Pentru că suntem la subiect, reamintim agenţilor economici cu activitate în domeniu că recepţia şi introducerea în procesul de producţie sau de prelucrare a materiilor prime şi auxiliare, semifabricate sau finite trebuie să se facă pe baza certificatelor de calitate eliberate de către furnizori. De asemenea, potrivit legii, aceştia au obligaţia să asigure depozitarea şi păstrarea alimentelor în condiţii care să prevină modificarea proprietăţilor nutritive, organoleptice şi fizico-chimice, precum şi contaminarea microbiană. Precizăm că sancţiunile contravenţionale ce pot fi aplicate de către reprezentanţii organelor de control sunt deosebit de aspre - între 5 şi 30 milioane lei. Aşadar... atenţie!
Comentarii
Nu există nici un comentariu.