Bărbatul în vârstă de 40 de ani care ar fi fost capul reţelei ce provoca accidente rutiere pentru a obţine despăgubiri, a fost arestat preventiv, faţă de alte 13 persoane, anchetate în acelaşi dosar, fiind dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

Poliţiştii bihoreni au mai transmis că a fost dispus şi aplicat sechestru asigurator pe zece autovehicule aflate în posesia persoanelor respective, în valoare totală de 604.239 lei. Reamintim că polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din Bihor, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, au desfășurat, marți, 24 de percheziții domiciliare, în județul Bihor, la persoane bănuite de comiterea infracțiunilor de înșelăciune, înșelăciune privind asigurările, fals material în înscrisuri oficiale, fals informatic și fals în declarații. Potrivit comisarului șef Alina Fărcuța, purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor, din cercetări a reieșit că, în perioada 2020 - 2022, 30 de persoane, din județul Bihor, cu vârste cuprinse între 19 și 58 de ani, ar fi creat un mecanism de fraudare a societăților de asigurări, prin înscenarea unor evenimente rutiere.

„Polițiștii de investigare a criminalității economice bihoreni îl bănuiesc pe un bărbat de 40 de ani, din municipiul Oradea, că, împreună cu alte cinci persoane din familia sau din anturajul său, ar fi produs, în mod intenționat și repetat, evenimente rutiere, în scopul obținerii de despăgubiri de la asiguratori. Astfel, în 21 de evenimente rutiere produse în mod intenţionat, ar fi fost tamponate mai multe autoturisme de lux, asigurate Casco sau RCA, cu autoturisme vechi, cu valoare scăzută de achiziție, asigurate RCA, majoritatea dintre acestea aflându-se, în fapt, în deținerea sa sau a persoanelor din anturajul său, cu scopul de a obține sumele asigurate de la societățile de asigurări”, a precizat comisarul șef Alina Fărcuța. Mașinile de lux ar fi fost reparate la service-uri auto agreate, cu piese second-hand, mult mai ieftine decât piesele noi, originale, în timp ce asiguratorul stabilea valoarea despăgubirii în funcție de prețurile pentru piese, materiale și manoperă necesare reparației, prevăzute în sistemele pentru evaluarea daunelor auto și cataloagele pentru piese de schimb, aceștia însușindu-și diferența de bani astfel obținută. Totodată, celelalte 24 de persoane persoane, cercetate de polițiști în această cauză, sunt bănuite că ar fi fost implicate în înscenarea respectivelor evenimente rutiere. Suma obținută astfel de la societățile de asigurări se ridică, până în prezent, la 657.895 lei, prejudiciul total urmând a fi stabilit pe parcursul cercetărilor.

În urma perchezițiilor domiciliare, au fost descoperiți 17.500 de euro, 74.200 de lei, 12 telefoane mobile, 4 laptop-uri, contracte de vânzare-cumpărare, facturi, taloane auto și alte documente, toate fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor.