Peste 200 de pompieri militari bihoreni au asigurat, zilnic, misiuni specifice de prevenire, monitorizare și gestionare a situaților de urgență, în perioada 18 – 21 aprilie.

 

Pe parcursul celor patru zile, echipajele de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” au desfășurat 151 de intervenții, dintre care 6 pentru stingerea incendiilor, o misiune de asistență a unei persoane cu probleme de sănătate, rămasă blocată în propria locuință, 8 intervenții la accidente rutiere, două salvări de animale (o lebădă prinsă într-un cârlig de pescuit și o pisică din copac), 123 de intervenții SMURD și alte 11 misiuni în sprijinul comunităților.

Din cele 6 incendii izbucnite în perioada precizată, 4 s-au produs la vegetație uscată și resturi menajere (în Cornițel, Șuncuiuș, Sebiș și Măgura), iar 2 la clădiri din Oradea și Sîrbi. Incendiile au fost localizate și lichidate prompt de către echipajele de pompieri, pagubele materiale fiind limitate considerabil.

Incendiul din Sîrbi s-a manifestat la acoperișul unui cabinet medical din localitate, cauza fiind neizolarea termică a coșului de fum față de elementele combustibile ale acoperișului. Din fericire, pagubele au fost limitate, pompierii reușind să salveze cea mai mare parte din acoperiș și clădirea ce deservea ca și cabinet medical.

Una dintre situațiile deosebite înregistrate a fost misiunea de stingere a unui incendiu izbucnit în noaptea zilei de sâmbătă spre duminică, 20 aprilie, ora 00.52, la o clădire dezafectată de pe strada Independenței din Oradea. Incendiul s-a manifestat cu fum dens, pompierii Detașamentului 1 Oradea intervenind pentru stingerea incendiului și ventilarea clădirii. În urma incendiului, provocat de fumatul în loc nepermis, au ars deșeuri textile și de hârtie și au fost afectate trei geamuri.

Din fericire, în urma incendiilor produse în perioada menționată, nu au existat persoane rănite.

De asemenea, în Noaptea de Înviere, pompierii militari bihoreni au desfășurat misiuni pentru asigurarea măsurilor de prevenire a incendiilor și intervenție în cazul producerii unor situații de urgență, pe durata slujbelor religioase, unde au participat numeroși credincioși.

„Dorim să le adresăm mulțumiri bihorenilor, care au înțeles mesajul nostru preventiv și au ținut cont de sfaturile noastre în această minivacanță, preîntâmpinând producerea unor incendii de amploare sau a altor evenimente care să le pună în pericol viața”, se afirmă într-un comunicat al ISU Crișana.