Pentru a preveni victimizarea și pentru conștientizarea cetățenilor cu privire la necesitatea adoptării unei conduite preventive, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, împreună cu polițiștii Serviciului Județean de Poliție Transporturi Bihor, au desfășurat activități preventive în municipiul Oradea.

Astfel, poliţiştii bihoreni au acționat în stația CFR Oradea, în zona Piața București și în proximitatea stațiilor mijloacelor de transport în comun din zona gării din muncipiul Oradea și au interacționat cu cetățenii, le-au transmis recomandări şi au distribuit materiale preventive cu privire la măsurile ce trebuie adoptate pentru a preveni furturile din genţi, din buzunare, din locuințe, dar şi a infracţiunilor de tâlhărie. Polițiștii bihoreni le-au explicat cetățenilor că hoții preferă spațiile restrânse, aglomerate, că sunt mai activi ziua, în anumite intervale orare, în mijloacele de transport în comun, când oamenii merg sau vin de la serviciu. Hoții profită că oamenii sunt grăbiți sau obosiți și nu sunt atenți la ce se întâmplă în jurul lor. Bunurile vizate de hoți sunt portmoneele, telefoanele mobile, banii, toate păstrate neglijent în buzunarele exterioare ale vestimentației sau în poșete sau genți lăsate nesupravegheate. Totodată, poliţiştii bihoreni au purtat discuţii cu cetăţenii, privind importanţa adoptării unui comportament preventiv şi sesizarea promptă a unor astfel de evenimente prin 112 sau la cea mai apropiată unitate de poliţie și i-au consiliat cu privire la modul în care trebuie să își păstreze bunurile de valoare pentru a nu fi prejudiciați. Polițiștii de prevenire bihoreni vor continua activitățile menite să sublinieze importanța conduitei preventive în locuri publice cu un aflux mare de cetățeni, pentru a preveni furturile din buzunare, genţi şi din locuinţe.

Recomandări pentru a nu deveni victime

Pentru a evita să deveniţi victime ale infracţiunii de furt din buzunare, genţi, este recomandat să ţineţi cont de sfaturile cu caracter preventiv oferite. Astfel, poliţişti vă recomandă ca atunci când aşteptaţi autobuzul sau alt mijloc de transport în comun în staţii aglomerate, să daţi dovadă de vigilenţă şi atenţie faţă de conduita persoanelor de lângă dumneavoastră; dacă în aglomeraţie vă simţiţi înconjuraţi de persoane dubioase căutaţi să vă schimbaţi locul; poziţionaţi poşeta/geanta în faţa dumneavoastră, iar dacă e posibil, între corp şi un element fix în mijlocul de transport în comun; nu purtaţi portofelul, banii ori telefonul mobil în buzunarul de la spatele pantalonilor; acesta este vulnerabil la urcarea şi coborârea din mijloacele da transport în comun; nu purtaţi bani sau valori în buzunarele laterale ale hainelor, paltoanelor sau gecilor, acestea fiind locurile cele mai vulnerabile şi cel mai des vizitate de către hoţi. Pentru a preveni furturile din locuinţe, poliția vă recomandă: divulgați informații referitoare la vecinii dumneavoastră (programul de lucru, numărul de persoane din familia respectivă, numărul de telefon etc.), sfătuiţi-vă copiii să facă la fel; depozitaţi obiectele de valoare (banii, bijuterii, documente) într-un loc sigur; când plecaţi de acasă verificaţi dacă aţi acţionat toate încuietorile şi aţi pus siguranţa; fiţi atenţi în orice împrejurare să nu pierdeţi sau să nu vi se fure cheile!; ferestrele locuinţelor trebuie să fie sigure faţă de o eventuală tentativă de escaladare din exterior.

În situaţia în care părăsiţi locuinţa pentru o perioadă mai lungă de timp, luaţi legătura periodic cu vecinii sau rudele care locuiesc în apropierea casei dumneavoastră, pentru a verifica sistemul de securitate al locuinţei, pentru a observa eventualele nereguli şi pentru a sesiza în cel mai scurt timp poliţia! Astfel, autorii furturilor vor fi identificaţi mai repede, iar bunurile dumneavoastră vor fi recuperate mai uşor.