O casă a fost cuprinsă de flăcări din cauza unui tablou electric defect - Incendiu în Bratca
În noaptea de luni spre marți, 28 noiembrie a.c., în jurul orei 00.55, pompierii militari din cadrul Stației Aleșd au fost alertați pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință din localitatea Bratca.
În momentul sosirii forțelor de intervenție la adresa indicată de apelantul numărului unic 112, flăcările se manifestau generalizat și deosebit de violent, la acoperișul unei case aflate în proces de renovare (în care nu locuia nimeni în momentul respeciv) și parțial la încăperi, existând riscul extinderii acestora la o altă locuință situată în imediata proximitate. Pompierii militari au localizat și lichidat incendiul în jurul orei 01.45, reușind să împiedice propagarea acestuia la casa învecinată, după care au continuat să acționeze la fața locului, pentru înlăturarea efectelor negative ale evenimentului, până în jurul orei 04.00. Cercetările efectuate au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, un tablou electric de distribuție, cu defecțiuni. În urma producerii incendiului, au ars acoperișul locuinței pe o suprafață de circa 140 de metri pătrați, două uși, circa 25 metri pătrați izolație exterioară și aproximativ 20 metri liniari de cabluri electrice.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” reaminteşte bihorenilor măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente nedorite, soldate cu pagube materiale şi uneori, din nefericire, chiar cu pierderi de vieţi omeneşti.
Astfel, nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii; nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat. Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi. Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: radiator, aerotermă, reşou, fier de călcat, lampă, televizor şi altele asemenea. Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului. Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate. Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent. Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei. Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi. Nu blocaţi copiii în casă cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcţiune. Înlăturaţi orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le cu răbdare, pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viaţa lor şi modul în care pot evita producerea unui astfel de eveniment.
Cele Mai Bune Prelungitoare Care Sunt Numărul 1 În Lume La Protectii Și Calitate, Sunt Doar De La Producătorul APC, Deoarece Au: Protecție Copii, Care Prevenire Electrocutarea Copiilor Și Oamenilor, Deoarece Protectia De Prevenire A Electrocutării Copiilor Și Oamenilor, Această Protecție Copii Este Obligatorie În Ziua De Azi, Protecție La Supraîncălzire[ Protecție Termică], această funcție se activează doar atunci când prelungitorul detectează un consum prea mare de energie electrică, și întrerupe tensiunea, i-ar reactivarea cu tensiune electrică a prelungitorului, se face prin apăsarea unui buton rotund undeva în partea laterală, Protecție La Supratensiune, care poate proteja aparatele electronice și electrocasnice de degradare în cazul unei tensiuni mari în rețea, Buton Pornire / Oprire: https://www.emag.ro/prelungitor-cu-protectie-apc-5-prize-1-8-m-alb-pm5-gr/pd/DK25CMBBM/ https://www.emag.ro/prelungitor-cu-protectie-apc-surgearrest-essential-5-prize-1-8-m-alb-pm5t-gr/pd/DJLSDYBBM/ Aceste Informații Ar Trebuii Să Le Știe Cât Mai Multă Lume.