Opt poliţişti au ajuns după gratii
În dosarul "Frontiera",
Şeful DNA Oradea, procurorul şef Ioan Moldovan, a anunţat, ieri, că opt dintre cei 52 de poliţişti de frontieră din cadrul IJPF Satu Mare, cercetaţi în dosarul "Frontiera" pentru luare de mită, au fost reţinuţi şi prezentanţi Tribunalului Bihor în vederea emiterii mandatelor de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile. De asemenea, în cazul a 26 de poliţişti a fost sesizată Comisia de Control a averilor din cadrul Curţii de Apel Oradea, oamenii legii fie nedeclarându-şi anumite bunuri, fie existând diferenţe mari între bunurile deţinute înainte de încadrarea în cadrul IJPF Satu Mare şi cele obţinute după.
Încă cinci dosare de acest gen în lucru la DNA Oradea
Cei 52 de poliţişti anchetaţi s-au prezentat, în perioada 13-16 februarie, la sediul DNA Oradea pentru a le fi aduse la cunoştinţă învinuirile, audierea acestora reprezentând practic ultimul moment al anchetei înainte de trimiterea dosarului în instanţă. Principala acuzaţie adusă poliţiştilor de frontieră este cea de luare de mită. Ancheta a început în urmă cu mai bine de doi ani, de la indicii primite din partea SIPI Satu Mare, conform cărora peste 40 de poliţişti de frontieră şi vameşi din anumite puncte de trecere a frontierei din judeţul Satu Mare s-ar fi asociat într-o amplă reţea de trafic de persoane, care colecta "taxe" de la românii care intrau sau ieşeau prin punctele de trecere a frontierei. Conform anchetatorilor, afacerea ar fi fost iniţiată în anul 2003 de către patronii unor firme de transport, care, împreună cu poliţiştii cercetaţi, ar fi pus la punct o schemă prin care aproape 1.000 de persoane ar fi plecat în Occident fără să fi îndeplinit condiţiile legale. Sumele pretinse de frontierişti variau între 150 şi 250 de euro pe persoană, în funcţie de perioada pe care intenţionau să o petreacă în străinătate. De asemenea, românii care doreau să se întoarcă în ţară deşi depăşiseră termenul legal de şedere în Spaţiul Schengen puteau să o facă fără probleme atâta timp cât scoteau din buzunar aceleaşi sume. Procurorii DNA Oradea au stabilit că din reţea făceau parte şi câţiva lucrători de la graniţa maghiară, care pretindeau şi ei românilor cu probleme sume cuprinse între 10 şi 60 de euro. După încasarea banilor, poliţiştii de frontieră nu mai procedau la implementarea în baza de date a faptului că persoana care a dat mită depăşise termenul legal de şedere. Şapte transportatori de persoane sunt cercetaţi în acelaşi dosar, alături de un lucrător din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor. Pe de altă parte, şeful DNA Oradea a menţionat că instituţia pe care o conduce mai instrumentează împreună cu DGA Serviciul Teritorial Oradea, încă cinci dosare de acest gen, anchetatorii lăsând să se înţeleagă că printre cei vizaţi de cercetări se numără inclusiv poliţiştii din PTF Borş.
Poliţişti de frontieră cu averi colosale
Dosarul "Frontiera" este unul dintre cele mai complexe cazuri instrumentate de procurorii DNA Oradea, la acesta lucrând trei procurori din cadrul acestei structuri la care se adaugă 12 ofiţeri de poliţie judiciară delegaţi din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie. În cauză au fost citaţi peste 2000 de martori din care au fost audiaţi aproximativ 800, anchetatorii fiind nevoiţi să se deplaseze în toate judeţele din ţară pentru audierea acestora. De asemenea, procurorii au apelat la interceptarea convorbirilor telefonice a poliţiştilor cercetaţi, în acelaşi timp DNA Oradea încheind un protocol cu IGPFR prin care anchetatorii au avut acces nelimitat la baza de date privind intrările şi ieşirile prin punctele de frontieră a României. În afara celor opt poliţişti reţinuţi, 26 de lucrători ai IJPF Satu Mare se află în atenţia Comisiei de Control a Averilor de pe lângă Curtea de Apel Oradea, averile acestora crescând spectaculos după angajarea în cadrul IJPF. De asemenea, nouă agenţi sunt suspectaţi că nu şi-au declarat toate bunurile şi aceştia urmând să fie verificaţi de autorităţi. Un exemplu vizavi de averile celor care făceau parte din reţea este cel al lui Aurelian Ghiurău, care pe parcursul a doi ani şi-a achiziţionat nu mai puţin de şapte apartamente şi un autoturism. "Mai avem un caz asemănător. Un ofiţer nu a apelat la salariul care îi era virat pe un card bancar, timp de doi ani. După doi ani şi-a scos banii şi şi-a cumpărat un imobil, după care iar nu s-a mai atins de salariu un an", a precizat şeful DNA Oradea, Ioan Moldovan. Ieri s-a aflat la Oradea şi chestorul Nelu Pop, inspectorul general al IGPFR, care a declarat că Poliţia de Frontieră pare uşor şifonată după acest caz, adăugând însă că această instituţie se detaşează în totalitate de aceşti "colegi", care de altfel nu mai sunt în funcţiile pe care le-au ocupat.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.