Peste 3.000 de persoane au fost legitimate și aproape 2.100 de conducători auto testați pentru alcool sau droguri, în cadrul unor ample acțiuni, cu efective mărite, de tip „razie”, desfășurate de polițiștii din Bihor, la sfârșit de săptămână.

În perioada 7 – 9 martie a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au desfășurat acțiuni specifice, punctuale, cu efective mărite, de tip „razie”, atât în municipiul Oradea, cât și pe raza județului Bihor. Astfel, la sfârșit de săptămână au fost desfășurate 23 de acțiuni preventiv-reactive, în sistem integrat și au fost efectuate 14 filtre, în acțiuni fiind implicați 561 de polițiști de la structurile de ordine publică, poliție rutieră, investigații criminale, arme, explozivi și substanțe periculoase, transporturi și luptătorii de la acțiuni speciale, 79 de jandarmi, dar și polițiști de frontieră și reprezentați ai altor structuri de aplicare a legii. În cadrul acțiunilor au fost legitimate 3.054 de persoane. De asemenea, au fost efectuate 2.094 de testări pentru depistarea consumului de alcool sau droguri.
În urma acțiunilor și controalelor desfășurate, polițiștii din Bihor au aplicat, în total, 766 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare de 403.962 de lei. Totodată, au fost constatate 28 de infracțiuni. Din totalul sancțiunilor, 535 au fost aplicate pentru nerespectarea regimului circulației rutiere pe drumurile publice. Dintre acestea, 377 au fost aplicate unor conducători auto surprinși în timp ce depășeau limitele legale de viteză, 30 de sancțiuni au fost pentru nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranță, au fost sancționate 8 depășiri neregulamentare, alte 10 sancțiuni au fost pentru conducere sub influența alcoolului, 9 au fost pentru lipsa ITP,  3 pentru folosirea telefonului mobil la volan fără sistemul de tip „mâini libere”, iar 98 de sancțiuni au fost pentru alte abateri.
Au fost scoși din trafic, reprezentând un pericol pentru ceilalți participanți, 52 de conducători auto. Acestora le-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe o perioadă de timp, conform legii. De asemenea, au fost oprite din a circula 81 de autovehicule care nu prezentau siguranță pe drumurile publice. Astfel, certificatele de înmatriculare ale vehiculelor au fost retrase, până la remedierea problemelor constatate. 

Radare pe trepiede mobile, pe DN1
Începând cu luna martie a.c., sistemul e-Sigur a devenit operațional și în județul Bihor, având ca scop principal creșterea siguranței pentru toți participanții la trafic și să contribuie la reducerea accidentelor rutiere. Astfel, polițiștii au acționat, luni, cu sistemul de monitorizare a traficului rutier, cu privire la posibile încălcări ale normelor de circulație pe drumurile publice, în zonele cu risc rutier de pe tronsonul DN1 care traversează județul Bihor. Acest sistem de monitorizare a traficului utilizează dispozitive radar, montate pe trepiede mobile și amplasate strategic în zonele cu risc crescut de accidente. Acestea surprind în timp real vehiculele care depășesc limita legală de viteză sau care comit alte abateri de la legislația rutieră, contribuind astfel la prevenirea și sancționarea comportamentelor care pun în pericol siguranța participanților la trafic. Radarele sunt amplasate în zonele cu risc rutier, înregistrările fiind ulterior analizate și prelucrate de către polițiștii rutieri. Potrivit acestui sistem, procesul-verbal de constatare și de sancționare a contravenției este comunicat direct la domiciliul contravenientului, după stabilirea identității conducătorului auto.