Pompierii militari bihoreni au intervenit, luni, în localitățile Tăut și Chiribiș, unde au stins două incendii produse la utilaje agricole.

Primul apel, care sesiza izbucnirea unui incendiu la un utilaj agricol aflat pe un teren din localitatea Tăut, comuna Batăr, a fost primit în jurul orei 18.25, moment în care, la locul indicat de apelant, au fost mobilizate de urgență, două echipaje de pompieri militari din cadrul Gărzii de Pompieri Tinca.

Pompierii militari au stins rapid flăcările, care se manifestau la o presă de balotat, limitând pagubele la balotul de fân din interiorul utilajului. Evenimentul a fost provocat, cel mai probabil, de scântei mecanice provenite de la utilajul respectiv. Cel de-al doilea apel care sesiza producerea unui eveniment similar, în acest caz la un tractor, în localitatea Chiribiș, comuna Tăuteu, a fost primit în dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana”, în jurul orei 22.15. Echipajele de pompieri au localizat și lichidat incendiul în mai puțin de 10 minute, reușind să împiedice propagarea flăcărilor. În urma evenimentului, s-au degradat instalația electrică și planșa de bord a tractorului. În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al județului Bihor reamintește agricultorilor obligativitatea respectării următoarelor măsuri: tractoarele, combinele şi celelalte maşini agricole vor fi revizuite din timp, înlăturându-se toate defecţiunile care ar putea produce incendii; lucrările agricole se vor efectua numai cu utilaje verificate tehnic din punct de vedere al dispozitivelor parascântei; mecanizatorii şi şoferii care participă la lucrările agricole vor fi instruiţi în mod special, pentru a cunoaşte pericolele, cauzele de incendiu, precum şi regulile, şi măsurile de apărare împotriva incendiilor, mânuirea stingătoarelor şi modul practic de acţiune în caz de incendiu. Toate maşinile şi utilajele agricole, precum şi cele care au acces în zonele cu vegetaţie uscată sau deşeuri combustibile, vor fi dotate cu stingătoare, bidoane cu apă, lăzi cu nisip şi mături cu coada de cel puţin doi metri. Alimentarea cu carburanţi se va face în punctele de alimentare special amenajate, fiind interzise transportul şi transvazarea lichidelor combustibile în vase deschise sau confecţionate din material plastic şi alimentarea în lan sau la distanţe mai mici de 100 de metri faţă de acestea a autovehiculelor, maşinilor şi utilajelor agricole. Remedierea unor defecţiuni apărute la maşinile şi utilajele agricole se va face la o distanţă de cel puţin 100 de metri faţă de lanurile nerecoltate, mirişti sau vegetaţie uscată.