Locatarii unui imobil de pe str. Piatra Craiului din Oradea au făcut duminică seara, în curtea gospodăriei, grătare, dar au uitat să stingă complet jarul rămas. Peste noapte vântul a purtat câteva scântei către o magazie care a luat foc.

Pompierii militari bihoreni au acționat pentru stingerea a două incendii produse la gospodării situate în municipiul Oradea, respectiv în localitatea Ciumeghiu.

În noaptea de duminică spre luni, 27 iunie, în jurul orei 02.00, pompierii Detașamentului 1 Oradea au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit pe strada Piatra Craiului din municipiu. La sosirea echipajelor, flăcările se manifestau violent la o magazie din cadrul unei gospodării, existând un risc ridicat de extindere a acestora la locuință.

Forțele de intervenție au acționat cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, timp de aproximativ o oră, pentru stingerea focarelor și protecția clădirii expuse riscului de incendiere.

 În urma evenimentului, au ars magazia, o motosapă și circa cinci metri cubi lemne depozitate în acaret și în proximitatea acestuia, pompierii militari reușind să salveze casa situată lângă focare, ale cărei ferestre s-au degradat parțial din cauza radiației termice.

În urma cercetărilor efectuate la fața locului s-a stabilit faptul că incendiul a fost, cel mai probabil, provocat de jar sau scântei purtate de vânt, proprietarii nestingând complet resturile de jar după ce au făcut grătare în curte, în cursul serii.

          Pentru a preîntâmpina producerea unor astfel de evenimente, care se pot solda cu consecințe grave, vă recomandăm respectarea următoarelor reguli şi măsuri de prevenire a incendiilor :

•        nu  faceţi foc decât în locurile amenajate în acest sens, curăţând terenul din jur de orice se poate aprinde;

•        nu aprindeți focul pe timp de vânt;

•        nu părăsiți focul făcut, înainte de a vă asigura de stingerea lui completă;

•        nu aruncaţi la întâmplare ţigara nestinsă;

•        nu lăsaţi copiii să se joace cu focul, înlăturând accesul acestora la chibrituri, brichete, lumânări sau alte asemenea surse de foc şi supraveghindu-i în permanenţă;

•        menţineţi curăţenia la locul unde preparaţi hrana: aruncaţi în locuri special amenajate hârtiile, resturile de mâncare ori sticlele, întrucât acestea pot contribui la propagarea incendiilor;

•        nu lăsaţi niciodată focul nesupravegheat, deoarece chiar şi o rafală slabă de vânt ar putea modifica direcţia focului, îndreptând flăcările spre magazii, șoproane, locuințe  sau transportând scânteile incandescente la distanţe mai mari.

 

Incendiu intenţionat la o gospodărie din Ciumeghiu

 

Şi tot în dimineaţa zilei de luni, 27 iunie, în urma unui apel primit prin Sistemul Unic 112, în jurul orei 05.20, echipajele Detașamentului de Pompieri Salonta au stins un incendiu provocat, cel mai probabil, în mod intenționat, la o construcție anexă din cadrul unei gospodării situate în Ciumeghiu, flăcările propagându-se, înainte de sosirea forțelor de intervenție, și la o căpiță de fân din grădina vecinului.

Incendiul, care s-a soldat cu arderea anexei construite pe o suprafață de circa 16 metri pătrați și a unei căpițe de fân, a fost stins în circa 10 minute.