Şeful Poliţiei şi al Parchetului au închis ochii la ilegalităţile sesizate de martori - Frăţia cătuşelor la Beiuş
Trimiterea în judecată a fostului prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, Gligor Sabău, demonstrează modul halucinant în care cei puşi să conducă municipiul şi să vegheze la respectarea legii şi-au urmărit doar propriile interese, şi-au făcut afacerile şi s-au protejat unii pe alţii, ca un adevărat clan interlop. Nici după ce au fost luaţi în vizor de procurorii anticorupţie unii dintre ei nu au dat semne de pocăinţă şi au continuat să "o comită", sub privirile blajine ale autorităţilor...
Beiuşul se poate "lăuda" cu aproape toţi actualii sau foştii funcţionari din Primărie, inclusiv vreo trei primari, trimişi în judecată pentru fapte de corupţie, unii chiar condamnaţi în primă instanţă la pedepse cu închisoarea, inclusiv cu executare. Au urmat dosarele penale deschise pe numele actualului edil, Adrian Domocoş, trimis în judecată pentru fapte de corupţie. Apoi, a venit rândul prim-procurorului Gligor Sabău să dea cu subsemnatul, tot într-un dosar al DNA Oradea, tot pentru corupţie. Prieteni la cataramă într-o vreme, Domocoş şi Gligor nu s-au deranjat reciproc. Primarul şi-a văzut de ale lui, în timp ce magistratul, "însărcinat" cu protejarea activităţii infracţionale a primului, şi-a rezolvat, ca tot omul, ba un drum de acces, ba o racordare la reţeaua de apă... Protecţia de care s-a bucurat şi tovărăşia pe care primarul o avea cu cei care ar fi trebuit să aplice legea nu s-ar fi limitat însă doar la Gligor. Arestat preventiv şi ulterior plasat în arest la domiciliu, edilul nu ar fi dat doi bani pe obligaţiile impuse de instanţă, şi, la doar câteva zile de când scăpase de după gratii, ar fi început să apeleze... martori.
Arestat privilegiat
La sfârşitul anului 2014, Adrian Domocoş era arestat preventiv în dosarul privind spaţiul obţinut de la Episcopia Greco-Catolică din Oradea, primarul fiind acuzat, printre altele, de luare de mită, abuz în serviciu sau fals intelectual. În primăvara anului 2015, instanţa a dispus înlocuirea măsurii preventive, astfel că edilul a scăpat de după gratii fiind plasat în arest la domiciliu. Trimis acasă, Domocoş avea mai multe obligaţii, printre care aceea de a nu părăsi domiciliul fără încuviinţarea autorităţilor, de a se prezenta la organul de cercetare de câte ori este chemat, interzicându-i-se, în acelaşi timp, să contacteze persoanele inculpate în dosar sau martorii. Judecătorii i-au atras atenţia că, în cazul nerespectării uneia dintre aceste obligaţii, va ajunge din nou în arest preventiv. Aşa cum prevede legea, un poliţist din cadrul Poliţiei Municipiului Beiuş a fost desemnat să îl supravegheze pe Adrian Domocoş şi să verifice periodic respectarea măsurilor şi obligaţiilor ce i-au fost impuse acestuia. Cum a înţeles primarul chiar şi în ceasul al doisprezecelea să respecte legea, dar şi cum l-au "păzit" autorităţile a ieşit la iveală abia după ce prim-procurorul Gligor Sabău a fost, la rândul lui, trimis în judecată, în rechizitoriul întocmit în cazul magistratului apărând informaţii că primarul a contactat telefonic martori, ba chiar i-a chemat la el acasă, în timp ce autorităţile, înştiinţate despre aceste lucruri, s-au prefăcut că nu ştiu nimic.
Silenzio stampa
Potrivit legii, organul de poliţie desemnat de organul judiciar care a dispus arestul la domiciliu verifică periodic respectarea măsurii şi a obligaţiilor de către inculpat, iar în cazul în care constată încălcări ale acestora, sesizează de îndată procurorul, în cursul urmăririi penale, judecătorul de cameră preliminară, în procedura de cameră preliminară sau instanţa de judecată, în cursul judecăţii. În cazul în care inculpatul încalcă cu rea-credinţă măsura arestului la domiciliu sau obligaţiile care îi revin, judecătorul de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară ori instanţa de judecată, la cererea motivată a procurorului sau din oficiu, poate dispune înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura arestării preventive. Cu alte cuvinte, poliţiştii din Beiuş, care au aflat despre faptul că Domocoş şi-a încălcat cel puţin obligaţia de a nu contacta martorii, ar fi trebuit să sesizeze procurorul din cadrul DNA care instrumenta dosarul, care, la rândul său, să sesizeze instanţa în vederea revocării arestului la domiciliu. Deşi, în cazul altor arestaţi la domiciliu din ţară, prinşi că nu respectă obligaţiile impuse de instanţă, autorităţile s-au sesizat, iar cei vinovaţi au ajuns din nou după gratii, în cazul lui Domocoş nu s-a întâmplat asta.
"Bine că mi-ai spus"
Unul dintre beiuşenii care a ajuns martor şi în dosarul lui Adrian Domocoş şi în cel al lui Gligor Sabău este cel care le-a spus procurorilor despre tentativele primarului. "În primăvara anului 2015, după eliberarea din arest preventiv a primarului Domocoş Adrian Nicolae, acesta m-a contactat telefonic de pe un alt număr din câte îmi amintesc, din reţeaua Digi. Întrucât aveam interdicţie să mă întâlnesc cu acesta, fiind martor în dosarul nr. 30/P/2014 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie -Serviciul Teritorial Oradea, primind în acest sens şi o adresă de la Poliţia Beiuş, m-am deplasat ulterior la sediul Poliţiei Beiuş în vederea aducerii la cunoştinţa poliţistului însărcinat cu supravegherea despre faptul că fusesem contactat de Domocoş Adrian Nicolae. Întrucât poliţistul respectiv lipsea, m-am adresat şefului Poliţiei municipiului Beiuş, Indrei Remus, pe care l-am întrebat ce trebuie să fac în situaţia dată. Nu-mi amintesc să fi primit vreo soluţie de la şeful poliţiei, acesta spunându-mi doar că "bine că mi-ai spus", se arată în declaraţia dată de martor în faţa procurorilor. Ce a făcut şeful Poliţiei Beiuş şi ce măsuri a luat după ce a aflat că primarul nu respectă obligaţiile dispuse de instanţă nu se ştie. Cert este că nimeni nu a anunţat nici procurorul de caz, nici instanţa, iar primarul, protejat şi de Poliţie şi de Parchet, a stat mai departe acasă.
"Io ştiu da' nu le spun"
Că la Beiuş ştia tot oraşul că Domocoş contactează martori şi doar autorităţile s-au prefăcut că nu văd şi nu aud o demonstrează şi discuţiile purtate între Sabău şi un alt martor.
Sabău Gligor: Ştiu băieţii... ştiu băieţii că ia legătura cu cei de pe listă?
Martor: Ă... Nu ştiu. Nu ştiu dacă ştiu sau nu ştiu, da' nu ştiu io, dacă...
Sabău: Ştiu io. Io ştiu, da' nu le spun. Io ştiu, da' nu le spun, pentru că n-are niciun rost. Da' pot să le spun... poţi să le transmiţi că ia legătura.
Martor: Păi, da, dacă...
Sabău: Îi sună pe mai mulţi, îi cheamă pe la el.
Martor: De acord. Numa' mă... mă pune să spun că, zice... bă, asta... Ştii tu cum îi treaba, amu', cum ţi-aş spune ţie. Na, spun, mă, iacă ce şi cum. Da' ai proba, mă întreabă? Şi io ce să spun apoi?
Sabău: Să caute proba, dacă... dacă îs aşa deştepţi şi l-o lăsat acasă.
Sabău: Seara, după 8, îi cheamă!
Martor: - După 8?
Sabău: După 8, da. Am trei persoane care-or fost chemate după 8, în zile diferite.
Martor: Dacă consideri tu, până mâine, că merită să-l divulgăm, bine, dacă nu, nu. Şi aşa-i bine! Cum vrei tu, bine?
Sabău: Bine!
Cumnatul procurorului Sabău, Dinu Mihai Lupaş, trimis de asemenea în judecată, ştia şi el că primarul contactează martori. La înţelegere cu magistratul a hotărât să ţină informaţiile pentru el şi să le folosească pentru a-l şantaja pe Domocoş.
Dinu Mihai Lupaş: "A doua zi după ce-o venit acasă, putea fi legat din nou. A doua zi! El ştie treaba asta. Pe cine-o sunat! Care n-avea voie să sune, cine... pe ce om o trimis la el acasă a doua zi, după Digi o sunat...".
Poliţia nu comentează. Să se descurce DNA!
Sabău, care la vremea respectivă nu ştia probabil că Domocoş este principalul denunţător al său, n-a considerat că trebuie să îl "divulge", deşi aceeaşi persoană care s-a deplasat la Poliţia Beiuş s-a dus apoi şi la Parchetul condus de Gligor. În cazul său, prietenia cu Domocoş şi avantajeze obţinute de ambele părţi a cântărit mai mult. În cazul poliţiştilor, însă, lipsa de reacţie a rămas, deocamdată, aproape inexplicabilă. Cei care ar fi trebuit să îl supravegheze nu au fost nevoiţi nici măcar să constate singuri că primarul încalcă dispoziţiile instanţei, unul dintre martorii contactaţi prezentându-se de bună voie la poliţie şi aducându-i la cunoştinţă, după cum susţine, comisarului şef Remus Indrei despre "activităţile" edilului arestat la domiciliu. Răspunsul transmis de Biroul de presă al DNA, la solicitarea cotidianului "Crişana", potrivit căruia, "pe rolul DNA - Serviciul Teritorial Oradea nu există vreo sesizare care să aibă ca obiect aspectele semnalate", arată că nici Indrei, nici vreunul dintre subalternii săi nu au informat DNA. Contactat telefonic pentru a-şi exprima punctul de vedere, comisarul şef Remus Indrei nu a fost de găsit, în timp ce conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor s-a limitat la a transmite că nu poate face niciun fel de declaraţie într-un dosar instrumentat de o altă instituţie, aruncând pisica în ograda DNA. Asta chit că, dacă afirmaţiile martorului sunt adevărate, poliţiştii beiuşeni, în frunte cu şeful lor, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi au favorizat cu bună ştiinţă o persoană care, deşi urmărită penal în mai multe dosare, a continuat să încalce legea. Cu alte cuvinte, dacă procurorii anticorupţie s-au apucat de capul lor să facă curăţenie în zonă, acum n-au decât să se descurce...
Comentarii
Nu există nici un comentariu.