Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat, ieri, în cazul tânărului Gabriel Cudi, ucis de un vecin cu motocoasa, autorul, Vasile Oniţa Crăciun, fiind condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare pentru ucidere din culpă. Decizia vine după ce judecătorii au schimbat încadrarea juridică a faptei, din omor, astfel că decizia primei instanţe, Tribunalul Bihor, de zece ani de închisoare, a fost mai mult decât înjumătăţită.

Tânărul în vârstă de 19 ani, Gabriel Cudi, a fost ucis cu o motocoasă în Țețchea. Întâmplarea a avut loc în 19 august 2017. Agresiunea a izbucnit după un conflict dintre tatăl vitreg al tânărului, Crăciun Tușe, și Vasile Onița. Cel din urmă tăia iarba din grădina lor cu o motocoasă. Între cei doi a izbucnit o ceartă care a degenerat, iar Gabriel Cudi a intervenit, fiind rănit de Oniţa cu motocoasa care funcţiona. Tânărul a suferit plăgi la nivelul toracelui și la mână. A fost trimis atunci şi elicopterul SMURD, însă, în ciuda efortului medicilor de a-l salva, tânărul de nici 20 de ani s-a stins. Autorul faptei, Vasile Onița Crăciun, a fost trimis în judecată în 2018 şi a fost condamnat anul acesta de instanța de fond la 10 ani de închisoare cu executare pentru omor. Bărbatul  a fost obligat și la plata unor despăgubiri materiale și morale în valoare de 18.580 de lei și 100.000 de euro în favoarea mamei, surorii și bunicii victimei. Atât familia victimei, cât şi inculpatul au atacat cu apel decizia. Luna trecută, Curtea de Apel Oradea a schimbat încadrarea juridică a faptei, din omor, în ucidere din culpă. Familia lui Gabriel Cudi a protestat miercuri dimineaţă, în faţa Curţii de Apel Oradea. Cei doi părinţi, îmbrăcaţi cu tricouri negre cu chipul băiatului lor, au adus cu ei o pancartă cu portretul lui şi mesajul „Dreptate pentru Gabriel”, alături de o cutie cu medalii şi diplome câştigate la competiţiile de karate. Ei au declarat că se tem că judecătorii vor fi blânzi cu inculpatul. Sentinţa de ieri practic a înjumătăţit pedeapsa aplicată lui Oniţa de Tribunalul Bihor.

„Admite apelul declarat de inculpatul Oniţa Vasile Crăciun împotriva sentinţei penale nr.65/P/2021 din data de 02 aprilie 2021 pronunţată de Tribunalul Bihor, pe care o desfiinţează în parte, după cum urmează: înlătură dispoziţia de condamnare a inculpatului Oniţa Vasile Crăciun pentru infracţiunea de omor, prevăzută de art. 188 alin. 1 Cod penal, şi de aplicare a pedepsei complementare şi accesorii, în raport de această infracţiune. Constată că, prin încheierea din 15.07.2021, Curtea de Apel Oradea a schimbat încadrarea juridică dată faptei inculpatului Oniţa Vasile Crăciun, din infraţiunea de omor, prevăzută de art 188 alineat 1 Cod penal, în infracţiunea de ucidere din culpă, prevăzută de art 192 alineat 1 Cod penal, încadrare juridică în raport de care condamnă pe inculpatul Oniţa Vasile Crăciun la o pedeapsă de: 4 ani şi 6 luni închisoare în regim privativ de libertate”, se arată în minuta postată, ieri, pe portalul instanţei. Tot potrivit acesteia, din pedeapsa de mai sus s-a dedus durata reţinerii inculpatului, de 24 de ore. Instanţa a menţinut în rest dispoziţiile sentinţei apelate, respectiv cele referitoare la despăgubiri. Decizia Curţii de Apel Oradea este definitivă.