Cinci persoane au fost arestate pentru trafic de droguri, ancheta derulată de polițiștii și procurorii orădeni ducând la confiscarea unor cantități importante de stupefiante. Substanțele interzise descoperite în urma perchezițiilor au o valoare de piață de 1,8 milioane euro.

 

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Oradea, au documentat activitatea infracțională a mai multor persoane, cu vârste între 32 și 39 de ani, cercetate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc și trafic de droguri de risc.

„Din probele administrate a rezultat că, în perioada decembrie 2024 – mai 2025, cei în cauză ar fi procurat, deținut, intermediat și vândut direct diferite cantități de droguri de mare risc (3-CMC, cunoscut sub denumirea generică de cristal și MDMB-4en-PINACA)”, a transmis comisarul șef Alina Fărcuța, purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor. Potrivit anchetatorilor, metoda de comercializare a substanțelor interzise ar fi fost de tip dead drop, interacțiunea dintre persoanele cercetate și consumatori realizându-se prin intermediul unor platforme online.

„După stabilirea cantităților și încasarea prețului convenit, acestea ar fi comunicat cumpărătorului coordonatele locului în care ar fi fost ascunse drogurile. Astfel, la data de 27 aprilie 2025, au fost prinse în flagrant delict, de către polițiști, două dintre persoane, în timp ce ar fi ridicat, dintr-un tufiș, de la periferia municipiului Oradea, 1,3 kilograme de droguri de mare risc (3-CMC și MDMB-4en-PINACA) destinate comercializării”, a precizat comisarul șef Alina Fărcuța.

În urma a 17 percheziții domiciliare efectuate la data de 4 mai de către polițiști, au fost descoperite și ridicate peste 51 de  kilograme 3CMC, 5 kilograme ADB FUBINACA (droguri de mare risc), aproximativ 900 de grame de canabis (drog de risc) și 5 kilograme de bicarbonat de sodiu, utilizat pentru prepararea drogurilor. De asemenea, au mai fost descoperite și ridicate 5 cântare electronice de precizie, un aparat de vidat, laptopuri și dispozitive de stocare a datelor, 314.560 de lei, 2.200 de euro, precum și alte mijloace de probă. Cantitățile de droguri de mare risc și de risc descoperite și indisponibilizate în cursul urmăririi penale au o valoare de piață de aproximativ 1.800.000 de euro. La data de 4 mai 2025, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Oradea au dispus reținerea a 7 persoane pentru 24 de ore. Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bihor a dispus, luni, arestarea preventivă a 5 dintre persoanele reținute, pentru 30 de zile, conform propunerii formulate de către procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Oradea. Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei și Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor și reprezentanți din cadrul Direcției Regionale Vamale Cluj.