Suspiciuni de fraudare a Concursului de directori - Doi profesori, puși sub învinuire de DNA
Ceea ce la început părea a fi o răfuială între doi candidați la postul de director, a dus ieri la audieri la DNA. Șefa Casei Corpului Didactic Bihor, Mioara Țigan, și proaspătul director al Şcolii „Avram Iancu” din Oradea, Ioan Sorin Cuc, au fost puși ieri sub învinuire fiind suspecți de fraudarea concursului.
Mioara Țigan (stânga, în rochie roşie-n.r.) este acuzată că i-ar fi rescris lucrarea lui Ioan Sorin Cuc, ajutându-l să câștige postul de director al Şcolii „Avram Iancu” din Oradea. Conform unor surse, la concursul desfășurat pe 15 octombrie 2021, Ioan Sorin Cuc ar fi folosit cerneală simpatică (o cerneală care ulterior dispare), pentru a scrie lucrarea. Pe răspunsurile date, nota primită ar fi fost 5,60. Apoi, după ce cerneala a dispărut, altcineva i-a rescris lucrarea pentru a lua nota 7, notă cu care a ajuns director. Sesizând diferența mare dintre nota inițială și cea primită după contestații, contracandidata lui Ioan Sorin Cuc, fosta directoare a Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu” din Oradea, Gheorghina Bîrlădeanu, a sesizat atât DNA, cât și Ministerul Educației.
Procurorii DNA Oradea i-au chemat joi, 10 februarie, la audieri pe profesorul Sorin Ioan Cuc și directoarea Casei Corpului Didactic Bihor, Mioara Țigan. Cei doi au sosit la sediul DNA însoțiți de avocați. Profesorul Sorin Ioan Cuc a refuzat să facă declarații, în timp ce avocatul Mioarei Țigan, Simona Pașcu, a declarat că clienta sa este nevinovată. „Ceea ce stă la baza acestei sesizări este o atitudine disperată a doamnei Bîrlădeanu de a deveni directorul unei școli, în condițiile în care doamna Bîrlădeanu nu este competentă, din câte se pare, nici măcar să întocmească un tabel în Excel și nici să transmită un mail. Această atitudine disperată a doamnei Bîrlădeanu de a redeveni director de școală se va demonstra că este una nereușită. Clienta mea nu se face vinovată de niciuna dintre acuzele aduse acesteia”, a declarat Simona Pașcu. Potrivit acesteia, Mioara Țigan este acuzată de abuz în serviciu, fals în înscrisuri oficiale și uz de fals.
„E o fraudă ca-n filme, organizată și premeditată”
Avocatul Gheorghinei Bîrlădeanu, Răzvan Doseanu, a fost și el prezent la DNA Oradea. „Un candidat a obținut în faza inițială nota 5,40 pe un examen de tip grilă, adică un examen care nu presupune niciun fel de posibilitate de eroare, deoarece se aplică un șablon. Nu s-au admis niciun fel de contestații la răspunsuri ca să se invoce o posibilitate de modificare a notei. În mod subit, după ce comisia de corectare a lucrărilor a stabilit nota 5,40, la recorectare nota a fost mărită în mod inexplicabil la 7. Se pare că este vorba de o fraudă grosolană a candidatului împreună cu persoane de la vârful învățământului bihorean. Probele sunt zdrobitoare, e o fraudă ca-n filme, organizată și premeditată, cu complicitatea unor persoane care s-au implicat activ. După ce frauda a fost demascată și s-au făcut verificări, candidatul cu pricina nu a avut niciun fel de remușcări. Mai mult, a participat și la interviul pe care l-a câștigat în mod subit și astăzi ocupă o funcție de director, ca urmare a unei fraude pentru care există probe zdrobitoare”, a declarat avocatul Răzvan Doseanu, precizând că sunt multe probe la dosar, care susțin fraudarea concursului.
Vizat indirect de avocați, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Horea Abrudan, susține că rolul lui în desfășurarea concursului a fost să urmărească metodologia de desfășurare, lucru pe care l-a făcut.
„Concursul s-a desfășurat după o metodologie clară. Eu am fost președintele de organizare și am avut atribuțiile pe care le presupune această funcție. La partea de evaluare a lucrărilor a fost domna Mioara Țigan, iar la cea de contestații, a fost Kéry Hajnal (inspectorul școlar adjunct al IȘJ). Am fost la centru de dimineața până seara ,iar ce s-a întâmplat acolo, din punct de vedere metodologic, a fost ok. Eu nu aveam nicio atribuție pe partea de evaluare sau contestații. Nu am primit nicio comunicare oficială de la DNA, dar suntem deschiși și le vom pune la dispoziție tot ce au nevoie”, a spus, pentru Crișana, Horea Abrudan.
Știe DNA-ul cum poate un director (interimar cu ștate vechi) să ia la proba scrisă nota 7, la primul interviu nota 10 (cu felicitări),iar la cel de-al doilea interviu să ia nota 4?! Simpatică situație, precum cerneala.
El s-a asigurat că s-a "respectat" Metodologia. Bună glumă. Cine crede că a făcut ceva Țigan fără să știe Abrudan? Problema se pune așa: la câți dintre cei care au "promovat" concursul s-a intervenit? Bolojan și Țiplea l-au girat pe Abrudan. Au coloană vertebrală să-l zboare de acolo? Au făcut enorm de mult rău învățământului din județ.
,,Concurs" e impropriu spus. De fapt e o mascaradă organizată de interimari numiti pentru merite deosebite la ultimile alegeri , nu prin concurs. Dacă DNA-ul ar verifica în câte lucrări s-a folosit ,,simpatica cerneală"... Să verifice DNA-ul și înregistrările audio-video (dacă nu s-au demagnetizat între timp) de la proba interviuri.