Un bărbat în vârstă de 47 de ani şi-a pierdut viaţa, duminică seara, după ce, în timp ce conducea o motocicletă fără să poarte cască de protecţie, a fost acroşat de un autoturism care nu i-a acordat prioritate. Un alt motociclist a fost rănit grav în urma unui accident produs în Oradea.

Potrivit informaţiilor furnizate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, accidentul s-a produs duminică, la ora 20.45, pe drumul județean 709, în localitatea bihoreană Batăr. „Un bărbat de 51 de ani, din comuna Batăr, în timp ce conducea un autoturism în incinta pieței Batăr, la pătrunderea pe drumul județean 709, nu a acordat prioritate de trecere și a intrat în coliziune cu o motocicletă, condusă pe direcția Arpășel - Girișu Negru de un bărbat de 47 de ani, din localitatea Batăr. În urma accidentului rutier, conducătorul motocicletei, care nu purta casca de protecție pe timpul conducerii, a suferit leziuni care i-au provocat decesul”, a declarat comisarul şef Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor. Polițiștii rutieri salontani continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor și împrejurărilor producerii accidentului rutier. Un alt motociclist a fost rănit, vineri, într-un eveniment rutier, tot pe fondul neacordării priorității de trecere. O tânără de 21 de ani, din Oradea, în timp ce conducea un autoturism pe strada Comarnicului din municipiul Oradea, la intersecția cu strada C-tin Brâncoveanu, nu a respectat semnificația indicatorului rutier „Oprire” și a pătruns în intersecție fără a acorda prioritate de trecere unei motociclete, condusă dinspre B-dul Decebal înspre strada Oneștilor de un bărbat de 44 de ani. În urma evenimentului, motociclistul a fost nevoit să efectueze o manevră de evitare a coliziunii și s-a lovit cu partea laterală dreapta de partea stânga spate a unei autoutilitare, oprită pe partea stângă a părții carosabile a direcției de deplasare a motociclistului, ia apoi a părăsit carosabilul înspre stânga. În urma evenimentului, conducătorul motociletei a suferit leziuni pentru îngrijirea cărora a fost transportat la spital.

În fiecare an, odată cu încălzirea vremii, creşte şi numărul motocicletelor sau bicicletelor aflate în trafic, prin urmare, este necesară şi o perioadă de „acomodare” cu noii participanţi la trafic. Unii conducători auto nu sunt obişnuiţi încă să vadă în trafic motocicletele, nu apreciază corect distanţa la care se află acestea sau viteza lor de deplasare, ori, în cele mai nefericite cazuri, nu le observă. Pentru evitarea evenimentelor rutiere nedorite, polițiștii rutieri bihoreni vă recomandă: înainte de a deschide portierele, asiguraţi-vă că din spate nu trece o motocicletă, acest lucru fiind valabil şi pentru pasagerii din vehiculul condus de dumneavoastră. Atenţie sporită la schimbarea direcţiei de mers. Oricând din spate sau din faţă poate apărea un motociclist! La plecarea de pe loc, asiguraţi-vă că nu puneţi în pericol siguranţa deplasării unui motociclist! Atunci când sunteţi depăşit, nu măriţi viteza de deplasare şi circulaţi cât mai aproape de marginea din dreapta drumului. Poliţiştii au o serie de recomandări şi pentru motociclişti. Astfel, utilizaţi o cască de protecţie omologată, care îndeplineşte standardele actuale de siguranţă. Purtaţi întotdeauna îmbrăcăminte de protecţie întrucât numai aceasta vă poate asigura o bună protecţie în timpul unui accident şi vă protejează de intemperii. Vă sfătuim să optați pentru echipamentul modular ,,în straturi” astfel încât să-l puteţi adapta la condiţiile meteo în schimbare. Fiţi vizibili! Purtați haine strălucitoare, reflectorizante! Adăugaţi material  reflectorizant în plus sau purtaţi o vestă reflectorizantă. Păstraţi-vă întotdeauna farul aprins şi rulaţi în poziţia de unde şoferii vă pot observa cu uşurinţă în oglinda retrovizoare (la 2/3 din lăţimea benzii). Evitaţi unghiurile moarte ale celorlalte vehicule. Feriţi-vă de vehicule la viraje şi intersecţii! Cel mai frecvent tip de accident de motocicletă este generat de şoferii care nu se asigură la executarea virajelor la stânga sau la schimbarea benzii de deplasare. Fiţi pregătiţi pentru condiţii periculoase de drum - carosabil umed, scurgeri de lichide, nisip, pietriş, cale de rulare tramvai, gropi şi alte pericole rutiere de suprafaţă care vă pot afecta grav aderenţa generând accidente.