Doi bărbați din judeţul Ilfov au fost reţinuţi de poliţiştii bihoreni fiind acuzaţi că au înşelat zeci de persoane prin intermediul unor anunţuri postate pe internet, susţinând că sunt reprezentanţii unor firme care comercializează panouri solare sau peleţi. Pentru a fi credibili, ar fi emis inclusiv facturi fiscale fictive clienţilor, în numele unor firme de profil cunoscute. 

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul IPJ Bihor, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, au efectuat, marţi, trei percheziții domiciliare la locuințele a doi bărbați, de 26 și 30 de ani, ambii din comuna Balotești, Ilfov, bănuiți de săvârșirea, în concurs, a infracțiunilor de înșelăciune în formă continuată și fals informatic în formă continuată.

„Cei doi sunt bănuiți că, în perioada mai - decembrie 2022, ar fi indus în eroare 23 de persoane, din 10 județe ale României, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase, respectiv a faptului că ar fi reprezentanți ai unor societăți comerciale din România, care aveau ca obiect de activitate comercializarea de peleți, panouri solare, invertoare etc. Cei doi își ofereau serviciile fictive prin anunțuri postate pe internet, inducând în eroare potențialii clienți, cu privire la posibilitatea de a le livra produsele comandate, în scopul de a obține astfel un folos patrimonial injust”, a precizat comisarul şef Alina Fărcuţa, purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor. Potrivit acesteia, cei doi bărbați sunt bănuiți că ar fi emis și comunicat clienților, prin intermediul unor aplicații, facturi electronice fictive, emise în numele unor societăți comerciale din România, cunoscute ca fiind producătoare sau distribuitoare de peleți, panouri solare, invertoare, etc. Facturile astfel emise aveau același format cu cel al facturilor autentice, conțineau numele și datele de identificare ale societăților reale, însă contul bancar al societății reale era înlocuit cu alte conturi, deschise și utilizate de către cei doi. Prejudiciul total cauzat astfel, până în prezent, a fost estimat la 32.705 lei.

În urma perchezițiilor domiciliare, efectuate pentru documentarea și probarea activității infracționale a celor două persoane, au fost descoperite și ridicate în vederea cercetărilor diverse înscrisuri, două telefoane mobile, două laptopuri și o tabletă. La finalizarea perchezițiilor, au fost puse în executare două mandate de aducere, emise pe numele celor doi bărbați, care au fost conduși la sediul Poliţiei Bihor, în vederea audierii. Ulterior, cei doi au fost reținut pentru 24 de ore. Ieri, cei doi au fost prezentați la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, în vederea dispunerii de măsuri legale. Astfel, față de bărbatul de 26 de ani, a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, iar în urma prezentării bărbatului de 30 de ani, la Judecătoria Oradea, judecătorul de drepturi și libertăți a dispus, față de acesta, măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

Polițiștii bihoreni continuă cercetările sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, pentru documentarea întregii eventuale activități infracționale a celor în cauză și în vederea recuperării integrale a prejudiciului cauzat. Acțiunea polițiștilor bihoreni a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române și al Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor Oradea. Totodată, s-a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul IPJ Ilfov.