Certificate doveditoare pentru parlamentari

Judecătoarea Teodora carmen Balogh, preşedinta Biroului Electoral Judeţean Bihor, a înmânat ieri certificatele doveditoare parlamentarilor care au obţinut mandate în urma scrutinului din 11 decembrie.

Evenimentul s-a desfăşurat în sala mare a Prefecturii Bihor, în prezenţa prefectului Claudiu Pop, a locţiitorului BEJ, judecătorul Florin Bendea, dar şi a reprezentanţilor partidelor politice care vor fi reprezentate în viitorul Parlament. La festivitate au participat 11 dintre cei 13 parlamentari bihoreni: senatorii Florian Bodog (PSD), Derzsi Akos (UDMR) şi Cornel Popa (PNL), şi deputaţii Gheorghe Bogdan (PSD), Florica Cherecheş (PNL), Adelina Coste (PSD), Ioan Cupşa (PNL), Silviu Dehelean (USR), Gavrilă Ghilea (PNL), Ioan Sorin Roman (PSD) şi Szabo Odon (UDMR). Au lipsit senatorii Cseke Attila şi deputatul Biro Rozalia (ambii UDMR), care se aflau la Bucureşti. Preşedinta BEJ Bihor i-a felicitat pe candidaţii care au reuşit să obţină mandate de parlamentari şi le-a urat succes în activitatea pe care o vor desfăşura în viitorul Legislativ. La rândul său, prefectul Claudiu Pop a ţinut să îi felicite pe viitorii deputaţi şi senatori, adăugând că nutreşte speranţa că vor reuşi să găsească ceea ce-i apropie mai mut decât ceea ce-i desparte. „Sper ca toţi cei 13 parlamentari să fie o singură voce pentru realizarea obiectivelor acestui judeţ minunat”, a mai menţionat prefectul de Bihor. Ceremonia nu a durat mai mult de cinci minute, la final viitorii parlamentari s-au pozat pe grupuri politice, dar şi toţi împreună.

 

Protocol PSD-ALDE

PSD și ALDE au semnat un protocol valabil pentru următorii patru ani sub titulatura „Coaliţia de Guvernare pentru Dezvoltare şi Democraţie”, cele două fomațiuni anunțând că vor merge împreună miercuri la consultările de la Palatul Cotroceni.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi co-preşedinţii ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu şi Daniel Constantin, au semnat ieri la Palatul Parlamentului protocolul de constituire al „Coaliţiei pentru Dezvoltare şi Democraţie”. Protocolul prevede că PSD şi ALDE se angajează ca cele două partide să propună un candidat unic pentru funcția de premier, desemnat de comun acord, și să susțină prin vot în Parlamentul României un guvern de coaliție condus de acesta, iar echipa guvernamentală să fie formată din miniștri desemnați „proporțional”. De asemenea, toate numirile politice din ministere, agenţii, aparatul de lucru al Guvernului vor fi făcute tot „proporţional”. PSD şi ALDE vor alcătui un „program comun de guvernare” prin armonizarea prevederilor din programele lor electorale, se mai arată în documentul semnat. De asemenea, în protocol se prevede că grupurile parlamentare ale PSD şi ALDE din Senat şi Cameră Deputaţilor vor constitui o majoritate parlamentară. După semnarea protocolului, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că va exista o întrevedere şi cu UDMR pentru a discuta despre realizarea unui protocol de colaborare şi susţinere parlamentară. „Într-un timp rezonabil o să ne vedem şi cu colegii de la UDRM să discutăm despre eventualitatea, posibilitatea şi oportunitatea realizării unui protocol de colaborare şi susţinere parlamentară”, a precizat Dragnea. Preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni în această săptămână cu partidele parlamentare pentru consultări cu privire la formarea noului Guveren. Potrivit programului anunțat ieri, PSD, PNL, USR şi UDMR sunt convocate miercuri, iar ALDE, PMP şi Minorităţile sunt aşteptate joi.