Sute de autoturisme şi autocamioane au fost blocate, ieri, la ieşirea din ţară, în Bihor, după ce sistemul informatic al autorităţilor ungare s-a defectat. Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea a anunţat, în jurul prânzului, că traficul este întrerupt pentru toate mijloacele de transport.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, ieri, de către ITPF Oradea, autorităţile de frontieră din Ungaria au informat Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, despre faptul că începând cu ora 8.30 (ora României), sistemul informatic al autorităților ungare nu funcționează, sens în care nu pot fi efectuate formalitățile de frontieră pe sensul de intrare şi ieşire  în/din Ungaria. Astfel, în unele puncte de frontieră de la graniţa comună s-au înregistrat valori ridicate ale timpului de aşteptare. Potrivit aplicaţiei online a Poliţiei de Frontieră, timpul de aşteptare a fost de peste 90 de minute în prima parte a zile. Autorităţile au anunţat apoi că traficul a fost întrerupt. „Până la remedierea situaţiei, traficul este întrerupt temporar pentru toate categoriile de mijloace de transport. Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea ține permanent legătura cu autoritățile de frontieră ungare în vederea stabilirii unor măsuri comune, astfel încât, la remedierea situaţiei şi reluarea formalităţilor de către autorităţile ungare, controlul de frontieră să se desfășoare operativ. Menţionăm că, la graniţa cu Ungaria formalităţile de frontieră se efectuează în comun de către autorităţile de frontieră ale celor două state, în conformitate cu legislaţia europeană în vigoare”, a precizat comisarul şef Laura Bondar, purtătorul de cuvânt al ITPF Oradea. Traficul a fost reluat după ora 13.00, atunci când defecţiunile la sistemul informatic au fost remediate. Autoritățile ungare au anunțat Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea ca problemele apărute la sistemul informatic au fost remediate, astfel că traficul rutier a fost reluat, după ce fusese întrerupt câteva ore.

„Autoritățile de frontieră din Ungaria au anunțat în urmă cu puțin timp ITPF Oradea că s-a remediat sistemul lor informatic, drept urmare s-a reluat traficul la granița comună pentru toate categoriile de autovehicule”, a anunțat Poliția de Frontieră.