Declanşarea şi desfăşurarea unui proces presupune şi pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti, care după cum bine se cunoaşte de către justiţiabili, poate să aibă un caracter obligatoriu şi care trebuie a fi respectată şi pusă în aplicare.
Justitie
Imunitatea magistraţilor se opreşte acolo unde începe corupţia - Justiţie fără secrete
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii le-a răspuns, vineri, celor aproape 50 de judecători orădeni care au reacţionat după ce împotriva a patru colegi de-ai lor a fost începută urmărirea penală pentru infracţiuni de corupţie.
- 06 Iulie 2014
- Citeste
Ziua liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului. Legislaţie
Tangenţial şi destul de timid în săptămâna care a trecut în media a fost amintit faptul că se intenţionează adoptarea unui act normativ prin care părinţii să beneficieze de o zi liberă anual pentru îngrijirea sănătăţii copilului.
- 06 Iulie 2014
- Citeste
Ovidiu Galea, eroare în cazul afaceristului Gheorghe Mudura - Judecată prin telefon
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea au anunţat, ieri, că au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a celor patru judecători orădeni anchetaţi pentru fapte de corupţie.
- 02 Iulie 2014
- Citeste
Procedura de divorţ. Noul Cod de procedură civilă (I)
Prima temă care a fost dezbătută în cadrul primelor articole din această rubrică juridcă a avut ca obiect procedura de divorţ ca reglementare cuprinsă în cadrul Codului civil, mai precis motivele pentu care se poate desface o căsătorie şi modificările produse în cadrul legislaţiei odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod civil.
- 09 Iunie 2014
- Citeste
Deputatul bihorean riscă închisoarea între şase luni şi cinci ani - Merka trimis în judecată
Deputatul bihorean Adrian Miroslav Merka, reprezentatul cehilor şi slovacilor în Parlamentul României a fost trimis în judecată pentru conflict de interese, după ce şi-a angajat ambii părinţi la propriul cabinet. Dosarul va fi judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Merka riscând, potrivit legii, între şase luni şi cinci ani închisoare.
- 02 Iunie 2014
- Citeste
Plângerea împotriva actelor de urmărire penală
Faza de urmărire penală, aferentă unui dosar penal se încheie de fiecare dată cu o soluţie dispusă de către procurorul care supraveghează desfăşurarea acesteia şi care poate să constea fie în întocmirea rechizitoriului şi trimiterea în judecată a persoanei vinovate de săvârşirea unei infracţiuni, fie în emiterea unei ordonanţe de clasare ori de renunţare la urmărirea penală.
- 01 Iunie 2014
- Citeste
Dreptul de retenţie în reglementarea Noului Cod civil
În cadrul anumitor teme dezbătute în articolele anterior publicate, ne-am ocupat de multe ori şi de problema recuperării creanţelor datorate, modalităţile prin care acestea pot să fie recuperate şi chiar garanţiile ca modalitate de obţinere a executării unor creanţe.
- 25 Mai 2014
- Citeste
Filiaţia. Modalităţi de stabilire (II)
Odată cu articolul precedent, am aflat unele noţiuni generale în ceea ce priveşte modalitatea de a se stabili filiaţia, analizând ipoteza stabilirii acesteia pe cale administrativă - recunoaşterea (care nu implică concursul instanţelor de judecată).
- 11 Mai 2014
- Citeste
Magistraţii bihoreni cer CSM să ia atitudine - Judecători contra DNA
Zeci de judecători bihoreni, atât din cadrul Curţii de Apel Oradea cât şi din cadrul Tribunalului Bihor au sesizat Consiliul Superior al Magistraturii solicitând ca acesta să ia atitudine faţă de practicile DNA.
- 28 Aprilie 2014
- Citeste