După cum s-a putut observa de către justiţiabili, prin temele abordate în cadrul acestei rubrici juridice, am încercat şi sperăm că am şi reuşit, să oferim o serie de informaţii minimale şi în acelaşi timp necesare pentru a se putea realiza o apărare efectivă a drepturilor deţinute atât de către persoanele juridice cât şi de către persoanele fizice.
Justitie
Proprietatea periodică în viziunea Codului civil
În ultima perioadă justiţiabilii au putut să observe în mass-media o serie de anunţuri publicitare în care pentru un preţ modic se oferă posibilitatea de a fi proprietar al unui imobil pentru o anumită perioadă de timp, adevărat că promovarea este în momentul de faţă mai timid efectuată, însă aceasta este prezentă.
- 24 Mai 2015
- Citeste
Cazierul fiscal în optica ÎCCJ
Prin articolul prezent vom continua în aceeaşi tendinţă cu articolul de săptămâna trecută şi vom analiza o altă hotărâre judecătorească pronunţată de către instanţele de judecată care prezintă un caracter obligatoriu.
- 03 Mai 2015
- Citeste
Profesoara care a asistat la uciderea mamei sale a scăpat de închisoAchitată definitivare -
Erika Krisztina Pazurik, soţia avocatului orădean Cosmin Moraru, care a asistat la uciderea mamei sale, a fost achitată. Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis să menţină decizia dată de Curtea de Apel Oradea. Procurorii orădeni au acuzat-o pe Pazurik de complicitate la omor calificat.
- 23 Aprilie 2015
- Citeste
Condiţii de admisibilitate - Cererea adresată CEDO (II)
Cererea de sesizare a Curţii Europene a Drepturilor Omului poate să fie introdusă de către o persoană fizică, de o organizaţie neguvernamentală ori de către un grup de particulari care se pretind victime ale unei încălcări a drepturilor recunoscute de către Convenţie, realizată de către unu dintre statele membre - articolul 34 din cadrul Convenţiei.
- 19 Aprilie 2015
- Citeste
Clauza de confidenţialitate în cadrul contractului de muncă
Una dintre cele mai complexe relaţii sociale şi juridice generate sunt cele aferente contractului individual de muncă, pentru acest motiv legiuitorul a reglementat în detaliu contractul individual de muncă în cadrul Codului muncii (Legea 53 din 2003).
- 05 Aprilie 2015
- Citeste
Executarea silită. Noţiuni generale (II)
Încă suntem pe tărâmul executării silite şi, deşi ar putea să se afirme că această temă este de puţină relevanţă pentru justiţiabil, o astfel de afirmaţie ar fi destul de eronată, deoarece o bună parte din cererile pe care un magistrat trebuie să le soluţioneze în cursul unui an au ca obiect executarea silită, modalitatea în care au fost interpretate şi aplicate prevederile legale care guvernează această materie.
- 22 Martie 2015
- Citeste
Instanţa supremă a dat undă verde pentru reluarea anchetei - Dosarul mineriadei redeschis
Instanţa supremă a confirmat, ieri, decizia procurorilor Parchetului ICCJ de redeschidere a urmăririi penale în dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, în anchetă fiind vizate circumstanțele în care au fost rănite mai multe persoane, în timpul evenimentelor care au avut loc la Bucureşti.
- 09 Martie 2015
- Citeste
Poprirea, act de executare silită (IV)
Prin prezenta dezbatere vom încheia seria de articole juridice dedicate temei popririi ca act de executare silită.
- 08 Martie 2015
- Citeste
Şantaj, luare de mită sau trafic de influenţă: Vasile Popa şi Gabriel Mihalache, Trimişi în judecată
Fostul prim-procuror al Parchetul Tribunalului Bihor, Vasile Popa, a fost trimis în judecată pentru șantaj, luare de mită și abuz în serviciu, după ce a pretins sume de bani de la diverse persoane pentru a le ajuta cu soluții favorabile în anchete penale.
- 05 Martie 2015
- Citeste