Avocatul Crișanei: Carantina - Nerespectarea obligațiilor impuse de legiuitor
În cadrul actualului context social, impus de pandemia produsă de virusul Covid-19 şi pentru a-i responsabiliza pe cititorii noştri, prezentul articol va fi axat pe reglementările legale care în această perioadă sunt, din păcate, aplicate tot mai frecvent.
În mass-media, fie ea televizată, fie ea scrisă, observăm faptul că persoanele care induc în eroare organele statului cu privire la zonele din care au revenit în ţară, cât şi persoanele care nu respectă perioada de carantină ajung să aibă calitatea de suspect în cadrul unor dosare penale. Legislaţia nu este una adoptată acum recent ca urmare a pandemiei declarate, ci se regăseşte în sistemul naţional de drept încă de pe vremea vechiul Cod penal.
Astfel, articolul 352 aliniatul 1 din actualul Cod penal stabileşte faptul că: „Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă”, iar în cadrul articolului 352 aliniatul 2 din actualul Cod penal se stabileşte faptul că: „Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda”.
De menţionat faptul că persoana care induce în eroare organele de poliţie ori inspectorii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică cu privire la ţara din care s-a repatriat, ori persoana care, deşi trebuie să se autoizoleze, nu respectă aceste măsuri săvârşeşte o faptă intenţionată, iar datorită acestei acţiuni materiale duce la răspândirea bolilor infecto-contagioase poate să fie trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de zădărnicia combaterii bolilor.
Fapta săvârşită în mod intenţionat este pedepsită de către legiuitor cu închisoarea cuprinsă de la 6 luni la 2 ani ori cu amendă, iar în condiţiile în care repercusiunile asupra economiei naţionale vor fi destul de severe, vorbindu-se de recesiune şi ajutoare de stat pentru societăţile comerciale, persoanele care vor încălca măsurile impuse de actul normativ trebuie să se aştepte la faptul că instanţele de judectă vor pedepsi la modul cel mai sever aceste abateri de la obligaţiile legale.
Este adevărat faptul că textul de lege care incriminează infracţiunea de zădărnicia combaterii bolilor cere drept condiţie de existenţă a infracţiunii producerea unei consecinţe „dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli”, element care va putea să fie foarte uşor dovedit prin intermediul anchetelor epidemiologice, în cadrul cărora se stabilește fiecare contact al persoanei şi dacă acestea din urmă au dezvoltat sau nu boala infecto-contagioasă.
Aşadar, trebuie să înţelegem faptul că orice fel de acţiuni de inducere în eroare ori de nerespectare a măsurilor impuse de autorităţi va duce la producerea de consecinţe penale severe şi ireversibile, responsabilitatea este calea de urmat.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.