Avocatul Crișanei - Contenciosul administrativ. Calea de atac
În cadrul Monitorului Oficial al României, Partea I, numărul 930 din 27 noiembrie 2017 a fost publicată Decizia pronunţată în cadrul procedurii privind Recursul în interesul legii cu numărul 17 din 2017 privind examinarea sesizării formulate de Colegiul de conducere al Curții de Apel Brașov cu privire la problema de drept care viza „interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor legale privind calea de atac a apelului în materia contenciosului administrativ”.
Mai precis, la nivelul instanţelor de judecată naţionale s-a constatat existenţa unei jurisprudenţe contradictorii, cu privire la problema de drept privind calea de atac care trebuie să fie exercitată, în materia contenciosului administrativ, faţă de soluţiile pronunţate de către prima instanţă de judecată. Astfel, într-o optică jurisprudenţială s-a considerat că, deși calea de atac cu caracter general în materia contenciosului administrativ este recursul, apelul este admisibil în cadrul unor proceduri speciale sau în ipoteza în care această cale de atac este stabilită în mod expres de Codul de procedură civilă. Această orientare jurisprudenţială are la bază principiul legalității în materia căilor de atac, menționat în articolului 7 din Codul de procedură civilă, care stabileşte faptul că “Procesul civil se desfăşoară în conformitate cu dispoziţiile legii”.
Într-o altă optică jurisprudenţială s-a apreciat faptul că în materia contenciosului administrativ hotărârile pronunțate în primă instanță nu pot fi atacate cu apel, singura cale de atac care poate fi exercitată, împotriva hotărârii pronunţate în primă instanţă, fiind cea a recursului.
Pentru susţinerea acestui punct de vedere, în cadrul jurisprudenţei s-a stabilit faptul că norma specială, cuprinsă în cadrul Legii contenciosului administrativ cu numărul 554 din 2004, cu modificările și completările ulterioare, a rămas aplicabilă și după intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă.
După analizarea celor două puncte de vedere jurisprudenţiale, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit faptul că: “În interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor legale privind calea de atac în materia contenciosului administrativ, împotriva hotărârilor pronunțate în această materie poate fi exercitată numai calea de atac a recursului, cu excepția cazului prevăzut de dispozițiile articolului 25 aliniatul 3 din Legea contenciosului administrativ numărul 554 din 2004, cu modificările și completările ulterioare”.
De menţionat faptul că această hotărâre judecătorească este obligatorie faţă de toate instanţele de judecată din sistemul naţional.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.