Procesul civil prezintă mai multe faze procesuale, mai precis, avem o fază de primă instanţă - judecarea de către prima instanţă sesizată a cererilor formulate de către reclamant, o fază de control, care presupune existenţa unei căi de atac (apel şi eventual recurs, în funcţie de valoarea obiectului dedus judecăţii) şi o fază de executare a hotărârii pronunţate devenită definitivă (faza de executare silită).

În momentul în care vorbim despre existenţa unui titlu executoriu reprezentând o hotărâre judecătorească, care este pusă în executare silită, motivele pentru care poate să fie contestată sunt stabilite limitativ de către legiuitor în cadrul articolului 713 aliniatul 1 Cod procedură civilă, mai precis „debitorul nu va putea invoca pe cale de contestaţie motive de fapt sau de drept pe care le-ar fi putut opune în cursul judecăţii în primă instanţă sau într-o cale de atac ce i-a fost deschisă”.

Dacă titlul executoriu nu este o hotărâre judecătoarească, motivele pentru care se poate formula contestaţie la executare sunt stabilite în cadrul articolului 713 aliniatul 2 Cod procedură civilă „se pot invoca în contestaţia la executare şi motive de fapt sau de drept privitoare la fondul dreptului cuprins în titlul executoriu”.

De menţionat faptul că, nu de multe ori, debitorii ar avea prefigurat un drept prin care să poată să blocheze şi chiar să stopeze o executare silită pornită, însă de cele mai multe ori aceştia acţionează tardiv împotriva acesteia. Pentru a putea supune analizei unei instanţe de judecată argumentele de fapt şi de drept, contestatarul are obligaţia de a formula o contestaţie împotriva executării silite, iar aceasta se formulează într-un termen determinat în mod expres de către legiuitor.

Astfel, conform articolului 715 Cod procedură civilă „dacă prin lege nu se prevede altfel, contestaţia privitoare la executarea silită propriu-zisă se poate face în termen de 15 zile”.

Termenul acesta trebuie respectat cu stricteţe, în măsura în care contestaţia la executare silită este declanşată după expirarea acestui termen, indiferent de argumentele folosite, indiferent de caracterul nelegal ori legal al executării silite, aceasta va fi respinsă ca fiind tardivă. De menţionat faptul că termenul de 15 zile curge de la momentul la care a fost comunicată somaţia ori primul act de executare silită (articolul 715 aliniatul 1 punctul 3 Cod procedură civilă), dacă se doreşte a se contesta însăşi executarea silită.

De asemenea, oricare act de executare silită poate să fie contestat de către debitor în termenul de 15 zile de la momentul în care a fost comunicat debitorului (articolul 715 aliniatul 1 punctul 1 Cod procedură civilă).