Avocatul Crișanei - Decizii ale Curții Constituționale relevante în materia drepturilor salariatului
Prin articolul din cadrul acestei saptămâni vom prezenta două decizii pronunţate de către Curtea Constituţională în materia drepturilor salariale, care vizează felul în care anumite prevederi legale trebuiesc a fi interpretate şi aplicate de către angajatori.
Prima decizie, fiind Decizia nr. 417/2024, publicată în cadrul Monitorul Oficial, Partea I nr. 116 din 10 februarie 2025, referitoare la respingerea excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 25 alin. (2) lit. b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor. Conform art. 25 alin. (2) lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010, dispoziţii care la data sesizării Curţii prevedeau următoarele: „(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul: […] b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7 alin. (1). Dispoziţiile criticate au menirea de a preveni, în astfel de situaţii, conduita abuzivă a unor angajatori, soluţia legislativă reflectând opţiunea legiuitorului cu privire la protecţia socială a unor persoane aflate într-o situaţie aparte, şi anume salariaţii care se află în perioada de plată a stimulentului de inserţie. A doua decizie, fiind Decizia nr. 419/2024, publicată în cadrul Monitorul Oficial, Partea I nr. 56 din 22 ianuarie 2025, referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 25 alin. (3) și (4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, în redactarea anterioară intrării în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 26/2021 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor. Conform art. 25 alin. (3) şi (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, care la data sesizării Curţii Constituţionale aveau următorul cuprins: ,,(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu 6 luni, după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate. 4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii”.
Curtea a constatat că reglementarea supusă controlului nu poate fi privită ca aducând atingere principiului egalităţii în drepturi, care, aşa cum a statuat în mod constant în jurisprudenţa sa, nu semnifică uniformitate, astfel că situaţii obiectiv diferite justifică şi chiar impun un tratament juridic diferenţiat.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.