Avocatul Crișanei - Pensia de întreținere, opinia ICCJ
Conform articolului 524 Cod civil, “Are drept la întreținere numai cel care se află în nevoie, neputându-se întreține din munca sau din bunurile sale”, iar conform articolului 529 aliniatul 2 Cod civil, “Când întreținerea este datorată de părinte, ea se stabilește până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii și o jumătate pentru 3 sau mai mulți copii”.
După cum se poate observa legiutorul, când stabileşte cuantumul obligaţiei de întreţinere, vorbeşte despre venitul net lunar al persoanei care este obligată să ofere întreţinerea (debitorul obligaţiei de întreţinere). Pentru a putea determina noţiunea de venit trebuie avute în vederea concluziile instanţei supreme, care a evidenţiat în cadrul unui Recurs în interesul legii, mai precis Decizia numărul 21 din 2015, faptul că “în ceea ce priveşte noţiunea de venit este de observat că reglementarea din Codul civil referitoare la baza de calcul al pensiei de întreţinere datorate de către părinte copilului nu mai face referire doar la „câştigul din muncă” al debitorului (fostul art. 94 alin. (3) din Codul familiei), ci are în vedere, generic, toate veniturile acestuia, indiferent de sursă, respectiv din muncă ori din alte surse”.
Însă noţiunea de venit trebuie să fie analizată şi prin raportare la prevederile legale cuprinse în cadrul legislaţiei fiscale, care defineşte noţiunea de venit net lunar şi care prevede ipoteze în care din acest venit sunt excluse o serie de drepturi băneşti obţinute de către contributor. Pe cale de consecinţă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit în cadrul recursului în interesul legii faptul că în cadrul veniturilor nete lunare nu este inclusă norma de hrană.
Mai mult, şi, astfel, vom trece de această introducere şi vom ajunge la tema prezentului articol, aceeaşi Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit pintr-o decizie de speţă faptul că în cadrul noţiunii de venit net lunar nu intră sumele plătite de către angajator tatălui minorilor cu titlu de diurnă externă.
Aşadar, instanţa supremă exclude de la noţiunea de venit net lunar aceste sume, evidenţiind faptul că ele nu pot să fie avute în vedere la determinarea cuantumului pensiei de intreţinere, pe motiv că aceste sume nu reprezintă venituri din salarii ori asimilate acestora şi, ca atare, nu se subsumează noţiunii de venit.
Această decizie de speţă este una care produce efecte juridice destul de însemnate, bineînţeles, în măsura în care va fi avută în vedere şi de către instanţele naţionale, întrucât de cele mai multe ori, salariul primit este unul apropiat de venitul minim garantat, compensându-se cu diurnele primite lunar, care de cele mai multe ori sunt însemnate ca valoare.
Or aceste venituri inseminate nu vor mai putea să fie avute în vedere la calcularea pensiei de întreţinere datorate copiilor minori.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.