Avocatul Crișanei: Recursul în materie procesual civilă - Opinia ICCJ
În actualul context legislativ, mai precis având în vedere actuala legislaţie procesual civilă, care în materia căilor de atac aferente procesului civil a devenit destul de confuză, existând până în momentul de faţă doua decizii ale Curţii Constituţionale şi o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, este destul de greu să poţi să determini dacă pentru litigiile evaluabile în bani până în 1.000.000 de mii de lei se poate sau nu exercita recursul.
Dificultatea determinării căii de atac, mai precis a existenţei sau a inexistenţei recursului, constă în faptul că cele trei decizii, toate obligatorii, sunt contradictorii, mai precis decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie contrazice deciziile Curţii Constituţionale. Cu toate acestea, materia căilor de atac aşa cum este aceasta reglementată de Codul de procedură civilă a devenit şi mai confuză, ca urmare a pronunţării deciziei cu numărul 18 din 1 octombrie 2018 de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin care se stabileşte cu titlu obligatoriu faptul că „În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 96 pct. 3, art. 97 pct. 1 şi art. 483 din Codul de procedură civilă, competenţa de soluţionare a recursurilor declarate împotriva hotărârilor pronunţate în apel de către tribunale, în cauzele având ca obiect cereri evaluabile în bani în valoare de până la 200.000 lei inclusiv, ca urmare a pronunţării Deciziei nr. 369 din 30 mai 2017 a Curţii Constituţionale, publicata în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 582 din 20 iulie 2017, revine curţilor de apel”.
De menţionat faptul că motivarea acestei decizii nu a fost încă publicată, această motivare urmând a determina pe viitor materia căilor de atac care vor guverna procesul civil. Ce trebuie să observăm este faptul că se face referire strict la decizia Curţii Constituţionale, acea decizie (abordată de către noi în cadrul acestei rubrici) care deschidea calea de atac a recursului în materie civilă pentru toate litigiile indiferent de valoarea obiectului litigiului, fiind declarate ca neconstituţionale prevederile care limitau exercitarea căii de atac a recursului în litigiile a căror obiect aveau o valoare sub 1.000.000 de lei. Pe cale de consecinţă până la momentul publicării motivării deciziei 18/2018 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, recursurile declarate de către părţi în cadrul unor dosare a căror valoare este sub 1.000.000 de lei vor trebui să fie suspendate, pentru simplul motiv că motivarea deciziei va determina dacă acestea sunt sau nu admisibile.
Raţiunea este simplă, dacă recursurile pentru litigii cu valoare sub 1.000.000 lei sunt inadmisibile, atunci de ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie vorbeşte de recursuri în litigiile care au obiect cu valoare sub 200.000 de lei şi care sunt şi admisibile.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.