În data de 21 octombrie 2024, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie reunită în cadrul completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, legal constituit, a dispus prin Decizia cu numărul 52 din 2024, în sensul că a admis sesizarea formulată de Tribunalul Bucureşti - Secţia a II-a contencios administrativ şi fiscal în dosarul nr. 9389/3/2024, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile şi, pe cale de consecinţă, a stabilit că - „Pentru personalul care a ajuns la nivelul grilei de salarizare din anul 2022, sporul pentru condiții de muncă vătămătoare prevăzut de articolul unic lit. a) din anexa nr. 1 la Regulamentul-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă, precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „Administraţie” din administraţia publică centrală, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 917/2017, este supus plafonării reglementate de art. II din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, cu modificările şi completările ulterioare, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”.

Decizia fiind de o importanță majoră pentru personalul care este plătit din fonduri publice întrucăt reglementează ipoteza acordării sporului pentru condiţii de muncă vătămătoare, mai precis posibilitatea plafonării acestuia până la o anumită valoare şi în anumite condiţii. Conform articol unic lit a HG 917/2017 se stabilește faptul că - „Pentru condiţii de muncă periculoase sau vătămătoare, mărimea sporului (...), este următoarea: a)spor de la 10,1% până la 15% din salariul de bază pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea sub influenţa a 4 factori de risc din cei prevăzuţi la art. 5 din regulamentul-cadru”.

Instanța supremă a stabilit prin decizia obligatorie pronunțată faptul că, sporul pentru condiții vătămătoare este supus plafonării, introduse prin art. II din OUG 115/2023, care stabilea faptul că - „Începând cu data de 1 ianuarie 2024, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2023, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”.