Fostul director al SC Solceta Ştei şi contabila firmei au fost trimşi în judecată de procurorii DNA Oradea, pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la această infracţiune. Celor doi procurorii le impută că au achitat facturi unei firme inexistente, iar banii i-au folosit în scop personal.

Potrivit unui comunicat transmis de DNA, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Nicolae Aniş, la data faptei director general al SC Solceta SA Ștei, societate de distribuție a apei având temporar atribuții de administrare a gropii de gunoi a orașului, în care 98% din acțiuni sunt deținute de Consiliul Local al Orașului Ștei, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. Alături de fostul director anchetatorii au trimis-o în faţa instanţei şi pe Sanda Petrescu, la data faptei și în prezent contabil în cadrul SC Solceta SA Ștei, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
“În perioada iunie 2011 – iulie 2012, inculpatul Aniș Nicolae, în calitate de director general al SC Solceta SA Ștei, beneficiind de ajutorul inculpatei Petrescu Sanda, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, prin încălcarea unor dispoziții legale, a acceptat la plată 17 facturi emise de o persoană juridică, inexistentă la data săvârșirii faptelor, pentru efectuarea unor presupuse „lucrări de închidere și ecologizare a deponiei Ștei”. Ajutorul oferit de inculpata Petrescu Sanda a constat în aceea că a furnizat inculpatului Aniș Nicolae datele de identificare ale firmei respective, ștampila societății, formulare de facturi și alte documente. Tot inculpata a înregistrat în contabilitate acele facturi, deși cunoștea că acea societate era radiată încă din anul 2006”, se arată în rechizitoriul întocmit de DNA Oradea. Potrivit aceleiaşi surse, facturile respective au fost achitate în numerar, beneficiarii reali ai acestor sume de bani ridicate de la casieria unității fiind în realitate inculpații Aniș Nicolae și Petrescu Sanda. Prin aceste demersuri, inculpații au produs SC Solceta SA Ștei un prejudiciu în valoare de 88.233 lei.
SC Solceta SA Ștei s-a constituit parte civilă. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil ce aparține inculpatului Aniș Nicolae. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.