DNA, despre înregistrarea privind judecătorii – Nimic relevant
DNA precizează, referitor la înregistrarea privind filiala din Oradea în care se vorbea de „liniștirea" judecătorilor, că în cazul a doi judecători nu au existat dosare, alți doi erau pensionați, unul încarcerat și pentru alți doi s-a dispus ulterior clasare.
În cuprinsul discuției respective au fost vehiculate numele a șapte magistrați.
„În urma informării transmise de procurorul șef al Serviciului teritorial Oradea, persoană care nu apare în cuprinsul discuției prezumată a aparține unor procurori din cadrul acestei unități de Parchet, s-au constatat următoarele: în cazul a doi magistrați nu au existat dosare în lucru în perioada ianuarie 2018 - octombrie 2018, alți doi magistrați erau pensionați din 21.03.2013 și 24.11.2015, conform hotărârilor Plenului CSM de a înainta către Președintele României propunerea de eliberare din funcție, prin pensionare, unul dintre ei, la momentul purtării presupuselor discuții înregistrate, se afla în cursul executării unei pedepsei de 4 ani închisoare, față de alți doi magistrați (din care unul nu a judecat niciodată cauze penale) s-a dispus ulterior o soluție de clasare”, arată DNA, într-un comunicat de presă remis azi.
DNA mai precizează că două dintre persoanele participante la discuție nu își mai desfășoară activitatea în cadrul Serviciului teritorial Oradea iar o alta, la momentul discuției și ulterior acesteia, nu a avut în lucru vreo cauză cu magistrați. Judecătorul Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea a solicitat conducerii DNA să clarifice public dacă procurorii de la Oradea au dat curs sau nu planului de a băga frica în judecători făcându-le dosare penale, date fiind declarațiile procurorilor Ciprian Man și Cristi Ardelean. Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a deschis și un dosar penal având ca obiect conținutul înregistrării din interiorul DNA Oradea, în urma denunțului unui ONG, procurorii dispunând începerea urmăririi penale in rem în această cauză. În cursul zilei de miercuri, mai mulți procurori de la Oradea au fost audiați. Activitatea tuturor procurorilor trebuie desfășurată cu respectarea strictă a legii, a drepturilor și libertăților cetățenilor, cu imparțialitate și independență, transmite şi conducerea Parchetului General, referitor la activitatea unor procurori din unitățile teritoriale DNA.
„Conducerea Ministerului Public se delimitează de activitățile ce nu se circumscriu normelor procedurale sau care constituie abateri disciplinare sau încălcări ale Codului deontologic al magistraților. Activitatea tuturor procurorilor trebuie desfășurată cu respectarea strictă a legii, a drepturilor și libertăților cetățenilor, cu imparțialitate și independență. În urma apariției în presă a înregistrărilor unor discuții s-a dispus efectuarea unui control al cauzelor despre care se face vorbire în înregistrare, concluziile acestui control urmând a fi implementate cu imparțialitate și fără întârziere", transmite Ministerul Public.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.