Fost director la Colegiile “Andrei Şaguna” şi "Partenie Cosma" - Închisoare cu executare
Fostul director al Colegiului Tehnic "Andrei Şaguna" şi al Colegiului Economic "Partenie Cosma" din Oradea, Răzvan Vonea, a fost condamnat de judecătorii de la Curtea de Apel la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, pentru fapte de corupţie. În acelaşi dosar au mai fost condamnate cu suspendarea executării pedepselor, Verghelia Tiurbe şi Oana Secară. Sentinţa judecătorilor de la Curtea de Apel Oradea vine după ce, iniţial, Tribunalul Bihor le-a achitat pe cele două femei iar pe Răvan Vonea prima instanţă l-a condamnat la închisoare, dar cu suspedare.
Ordonanţa prin care procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor au dispus urmărirea penală a lui Răzvan Vonea pentru trafic de influenţă, abuz în serviciu, cumpărare de influenţă, luare şi dare de mită a scos la iveală modul în care directorul îşi ajuta apropiaţii, rezolvând, contra-cost, de la promovări ale unor elevi care nu frecventau cursurile la obţinerea unor note mari la examenele de inspecţie, Vonea fiind acuzat inclusiv de încercarea de fraudare a examenului de Bacalaureat. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor anunţau, în 2014, că împotriva lui Răzvan Vonea, directorul Colegiului "Andrei Şaguna", a fost începută urmărirea penală pentru trafic de influenţă, luare de mită, cumpărare de influenţă, abuz în serviciu şi dare de mită. Potrivit anchetatorilor, la începutul anului 2014, Vonea a primit de la Ramona Bacter, şefa serviciului juridic în cadrul Universităţii Oradea, suma de 100 de euro şi diferite produse, o sticlă de whisky şi un pachet de cafea, "lăsând-o să creadă că are influenţă asupra profesorului Benţe din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice Oradea şi că îşi va exercita influenţa asupra profesorului şi că îl va determina să o promoveze pe sora ei, Teodora Iulia Hanciu, la examenul de la disciplina pe care profesorul o predă", se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Tot Vonea, în luna februarie 2014, în calitate de director al Colegiului Tehnic "Andrei Şaguna" Oradea, ar fi primit de la aceeaşi Ramona Bacter suma de 100 de euro în scopul promovării elevului Aurel Bodea a semestrului I al anului şcolar 2013 - 2014, în condiţiile în care acesta nu frecventase cursurile instituţiei de învăţământ şi nici nu a fost evaluat la nicio disciplină.
Influenţe la BAC
Tot potrivit anchetatorilor, directorul a încercat să rezolve şi componenţa comisiei de examinare la Bacalaureat. Concret, în aprilie 2014, Vonea i-ar fi oferit tot Ramonei Bacter, 5.000 de euro "în scopul ca aceasta să îşi exercite influenţa asupra unui funcţionar din Ministerul Educaţiei cu atribuţii în desemnarea preşedinţilor la examenul de bacalaureat în vederea numirii sale drept preşedinte la centrul de examinare "Mihai Viteazul" Oradea la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie 2014". Vonea urmărea ca Bacter să fie numită preşedintele comisiei pentru ca mai apoi femeia să ajute un alt "protejat" de-al lui. "Să ajute o cunoştinţă de-a sa, elevul Popa Paul Beniamin, fiul numitului P.P., cu privire la care suspectul i-a comunicat numitei Bacter Ramona că se află în relaţii apropiate şi că este fiul unui mare constructor ce deţine blocuri de locuinţe în cartierul Nufărul din Oradea, respectiv în Viena, să promoveze examenul de bacalaureat, în contextul în care elevul nu învaţă, iar metoda de fraudare a examenului de bacalaureat să o constituie bileţelul dus la centrul de evaluare", se mai arată în comunicatul procurorilor transmis în 2014.
Şpagă şi de la profesori
Răzvan Vonea a mai fost acuzat şi de abuz în serviciu după ce anchetatorii au stabilit că acesta şi-a încălcat atribuţiile de serviciu prin promovarea unor elevi ai unităţii de învăţământ fără ca aceştia să frecventeze cursurile şi fără să fie evaluaţi la nicio disciplină. "Fie le impunea profesorilor şi diriginţilor din cadrul acelei unităţi de învăţământ încheierea situaţiei şcolare a tuturor elevilor, fie se întâlnea cu elevii pentru a le preda subiectele de teză, după care prelua tezele gata întocmite pentru ca, în cazul unor eventuale verificări, să apară scrisul lor", arată procurorii. Tot conform anchetatorilor, Vonea nu doar a primit mită, ci a şi dat. "În data de 26.05.2014 i-a dat numitei Tiurbe Verghelia, preşedinta comisiei de la examenul de grad, suma de 100 de euro pentru obţinerea unei note mari de către numita Negruţiu Dora Lucia la inspecţia de gradul I pe care aceasta urma să o susţină în data de 29.05.2014. În data de 26.05.2014 i-a dat numitei Secară Oana, preşedinta comisiei de la examenul de grad, suma de 300 de lei pentru obţinerea unei note mari de către numita Negruţiu Dora Lucia la inspecţia de gradul I pe care aceasta urma să o susţină în data de 29.05.2014", specifică procurorii. Răzvan Vonea a fost arestat preventiv în 2014, câştigându-şi libertatea după ce a plătit o cauţiune în valoare de 50.000 de lei. Ramona Bacter a fost condamantă, într-un dosar separat, la 1 an şi 8 luni de închisoare cu suspendare. În faţa judecătorilor au ajuns şi Vonea, Verghelia Tiurbe şi Oana Secară. Iniţial, magistraţii de la Tribunalul Bihor le-au achitat pe cele două femei în timp ce pe Răvan Vonea l-au condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Sentinţa a fost atacată atât de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor cât şi de Vonea. Miercuri, Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat, admiţând apelurile declarate. Tiurbe şi Secară au fost condamnate, pentru luare de mită, la câte 2 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei şi interzicerea unor drepturi. Vonea, în schimb, a primit o sentinţă cu executare, în cazul lui judecătorii stabilind o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni în regim de detenţie. Hotărârea judecătorilor de la Curte este definitivă. Joi, Vonea a şi fost depus la Penitenciarul Oradea pentru executarea pedepsei.
“ Joi, 6 decembrie a.c., polițiștii Compartimentului Urmăriri – Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au depistat și reținut un bărbat de 40 de ani, din municipiul Oradea. Tribunalul Bihor a emis pe numele său un mandat de executare a unei pedepse privative de libertate, fiind condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare în regim de detenție, pentru comiterea unor infracțiunilor de trafic de influență și dare de mită în formă continuată. Cel în cauză a fost încarcerat în Penitenciarul Oradea, pentru executarea pedeapsei la care a fost condamnat”, a transmis Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.