Frumusețea țării noastre și unele dintre trăsăturile sale inedite sunt lăudate în presa din Marea Britanie într-un articol publicat miercuri de cotidianul The Telegraph, intitulat „18 fascinating things you didn't know about Romania” („18 lucruri fascinante pe care nu le știați despre România”).

„Vasta clădire” a Palatului Parlamentului

Pentru a marca 140 de ani de la câștigarea Independenței României, publicația britanică oferă cititorilor săi detalii despre cele mai reprezentative atracții de pe plaiurile mioritice, precum clădirea Palatului Parlamentului, șoseaua Transfăgărășan, statuia lui Decebal de la Porțile de Fier sau cimitirul de la Săpânța, neuitând însă să amintească viteza 4G „de invidiat”, unele dintre cele mai „drăguțe” librării, Arcul de Triumf din Capitală, bisericile „spectaculoase”, rețeaua feroviară „impresionantă”, marii inventatori români, cel mai mare steag din lume, dar și prezența bizonului și a ursului brun în pădurile din țara noastră. Despre „vasta clădire” a Palatului Parlamentului din București, The Telegraph scrie că șantierul a „început în timpul ultimilor ani ai conducerii lui Nicolae Ceaușescu și s-a încheiat în 1997 (la șapte ani după moartea sa)”, că are 240 de metri lungime, 270 de metri lățime, 86 de metri înălțime (12 etaje) „și a costat cifra uluitoare de 3 miliarde de euro”. Ziarul britanic amintește că la acest proiect au lucrat 100.000 de persoane dintre care se crede că mai multe sute ar fi murit în timpul lucrului. „Clădirea are 1.100 de încăperi (marea majoritate sunt goale) și o factură anuală pentru încălzire de 6 milioane de dolari, echivalentul necesar pentru un mic oraș. Există opt niveluri subterane, ca și un buncăr nuclear care face legătura cu alte clădiri guvernamentale prin 20 de kilometri de tuneluri”, subliniază cotidianul care completează că suprafața de 365.000 de metri pătrați cât acoperă această clădire este întrecută doar de Pentagon în topul celor mai mari spații administrative din lume, dar și că are „o umbră mai mare decât Marea Piramidă din Giza”. „Înăuntru se găsesc 3.500 tone de cristal, 480 de candelabre și 1.409 surse de iluminat din tavan, în timp ce pentru ușile și ferestrele monumentale au fost utilizate 700.000 de tone de oțel și bronz”, menționează The Telegraph adăugând că Palatul Parlamentului a fost recunoscut de Guinness World Records drept cea mai grea clădire de pe planetă.

Cea mai bună şosea din lume

Transfăgărășanul nu este nici el uitat de publicația din Marea Britanie care amintește că vedeta britanică Jeremy Clarkson l-a declarat în cadrul emisiunii sale dedicate autovehiculelor că este „cea mai bună șosea din lume”. „Oricum ai privi-o, este o dovadă extraordinară de inginerie: o întindere de asfalt plină de tuneluri, viaducte și poduri, care pune la încercare îndemânarea șoferilor de a aborda acele de păr. Drumul este încă una dintre creațiile lui Ceaușescu. El a dorit să se asigure că în cazul unei invazii sovietice exista o cale rapidă de scăpare prin pasurile strategice (și frumoase)”, scrie The Telegraph care amintește că șoseaua nu a fost utilizată însă niciodată în acest scop. Persoanelor care doresc să viziteze România li se atrage atenția că în țara noastră ar putea vedea în libertate ursul brun, dar și bizonul, cel mai mare mamifer din Europa, vânat în trecut aproape până la extincție, dar care a fost reintrodus în ultimii ani în mai multe țări din Europa. Cotidianul britanic menționează în articolul publicat miercuri că România este „adevărata casă a lui Borat” amintind că în pelicula cu același nume a lui Sacha Baron Cohen, scena în care se presupunea că se afla casa natală a personajului principal nu era de fapt filmată în Kazahstan, ci în satul Glod din România. Alte filme turnate în țara noastră și menționate în material sunt „Cold Mountain” și „Anaconda III”.

În topul vitezelor la internet...

Printre caracteristicile și atracțiile din România jurnalistul britanic Oliver Smith, realizatorul articolului, a inclus librăria Cărturești Carusel, „una dintre cele mai drăguțe librării din lume”, deschisă în 2015 într-o clădire din secolul al XIX-lea din centrul Capitalei și care a fost restaurată, care conține astăzi „peste 10.000 de cărți, 5.000 de albume și DVD-uri și un bistro la etajul superior”. De asemenea, în materialul despre țara noastră se menționează viteza „de invidiat” a rețelei 4G care plasează România într-un top al vitezelor la internet pe un „impresionant” loc 4 din 78 de țări, conform OpenSignal. „Utilizatorii se pot aștepta la viteze de 35,61 Mbps, în medie, în comparație cu doar 21,16 Mbps în Marea Britanie”, se subliniază în articol.

Cei 22.298 de kilometri de cale ferată din România alcătuiesc o rețea feroviară „impresionantă”, potrivit The Telegraph, ocupând locul 15 în topul celor mai extinse din lume, chiar dacă țara noastră se află „abia pe locul 81” la nivel mondial din punct de vedere al suprafeței ocupate.

Printre prezențele inedite din România, publicația britanică include Arcul de Triumf din București, semnele „ca la Hollywood” din orașele Brașov și Râșnov, Cimitirul Vesel de la Săpânța cu mormintele sale pline de culoare, realizarea celui mai mare steag din lume, în 2013, măsurând 349 de metri pe 227 metri și cântărind cinci tone, dar și cel mai mare cârnat din lume, cel mai mare gulaș și imprimarea celui mai mare document legal din lume.

De asemenea, Chipul lui Decebal de la Cazanele Dunării, realizat între anii 1994 și 2004, care „îl înfățișează pe ultimul rege al Daciei, care a luptat contra Imperiului Roman”, este comparat de autorul articolului cu sculpturile de pe Muntele Rushmore din Statele Unite.

... şi la consumul de alcool

Pe de altă parte, în articolul din The Telegraph se menționează că „România se află pe locul al cincilea în topul celor mai amatoare de alcool țări din lume, în urma altor patru țări est-europene, Belarus, Rusia, Moldova și Lituania” indicând faptul că „un consumator mediu român ar bea 14,4 litri de alcool pur pe an spre deosebire de 11,6 litri (cât este consumul estimat — n.r.) în Marea Britanie”. De asemenea, publicația completează că țara noastră ocupă locul 16 în topul consumatorilor de vin — menționând că este unul dintre cei mai importanți producători de vin din lume — și locul 10 în topul consumatorilor de bere.

În topul celor mai fascinante lucruri mai puțin cunoscute în lume despre România a fost inclus și faptul că Francesco Illy, fondatorul companiei italiene Illy, s-a născut la Timișoara. „El nu a fost inclus în lista realizată în 2006 cu „100 Cei mai importanți români”, condusă de Ștefan cel Mare și în care se află Nadia Comăneci și Gheorghe Hagi”, se menționează în articol.

În ceea ce privește oamenii de știință români, The Telegraph îi amintește pe inventatorii Nicolae Păulescu, Henri Coandă și Petrache Poenaru, dar și pe laureații Nobel George Emil Palade (medicină), Elie Wiesel (pace), Herta Müller (literatură) și Stefan Hell (chimie).

Bisericile românești sunt descrise drept „spectaculoase”. „În România se găsesc șapte dintre siturile incluse în patrimoniului mondial UNESCO, printre acestea numărându-se cele opt biserici din nordul Moldovei, acoperite cu fresce minunate (Biserica Voroneț a fost definită drept Capela Sixtină a României), și bisericile de lemn din Maramureș, tot opt, inclusiv Mănăstirea Săpânța-Peri, considerată cea mai înaltă biserică de lemn din lume”, se arată în articol.