Cântărețul Rod Stewart a prezentat macheta de cale ferată la care a lucrat în ultimii 23 de ani și a povestit cum a aranjat cu organizatorii concertelor sale să aibă o cameră specială în care să își poată asambla trenul în miniatură.

Artistul a realizat și un oraș cu aer american, cu mici depozite și machete ale unor zgârienori în jurul căii ferate în miniatură și a continuat să lucreze la machetă chiar și atunci când se afla în turneu. Cunoscut drept unul dintre cei mai sălbatici muzicieni rock britanici, Rod Stewart a început să construiască macheta la jumătatea anilor '90. În 2007, când a vorbit pentru prima dată despre pasiunea sa, macheta avea deja 36 de metri lungime şi şapte metri lăţime.

Primele imagini ale creației sale au fost date publicității cu ocazia unui interviu acordat revistei Railway Modeller. Artistul a și telefonat unui realizator de la BBC Radio 2, Jeremy Vine, care se arăta neîncrezător în faptul că macheta ar fi fost realizată de Stewart, arată BBC.

„Aș zice că 90% din machetă am construit-o eu însumi. Singurul lucru la care nu mă prea pricep e partea electrică și pentru asta am apelat la altcineva”, a explicat muzicianul. „Mulți râd de mine că am un hobby prostesc. Dar e un hobby minunat”. Stewart a lansat 13 albume de studio și a dus până la capăt 19 turnee în perioada în care a lucrat la macheta care are elemente ce amintesc atât de New York cât și de Chicago, așa cum arătau orașele în jurul anului 1945.

Cântărețul a povestit celor de la Railway Modeller că a migălit zgârienorii și alte părți din oraș în timp ce era în turneu și că întotdeauna cerea să i se ofere o cameră în plus pentru a-și instala macheta.

„Le spuneam de la început și se pregăteau. Scoteau paturile din cameră și instalau instalații de aerisire suplimentare pentru a asigura tot confortul”, a spus cântărețul.

Decorul și clădirile sunt preferatele sale și spune că le-a acordat chiar o atenție mai mare decât locomotivelor și micilor șine de tren. „Pot să văd frumusețea acolo unde toți ceilalți văd doar urâțenie, zgârienori jerpeliți, depozite distruse, lucruri care sunt măcinate de timp”, a dezvăluit cântărețul. Imaginile publicate arată zeci de clădiri miniaturale realizate în detaliu, poduri, vapoare și copaci, ca și străzi pe care se află mașini vechi și taxiuri.

„Când mă apuc de ceva care solicită atâta creativitate, mă implic 110%. Pentru mine e o dependență. Am început, așa că trebuia să duc până la capăt. Am noroc și că am avut loc. Dacă îmi dădeam seama de la început că o să-mi ia atâta timp, probabil că aș fi zis «nu, nu!»”, a recunoscut Stewart.

Sir Rod Stewart are 74 de ani și și-a instalat macheta în mansarda casei sale din Los Angeles.