O capodoperă renascentistă descoperită din întâmplare într-o bucătărie din Franța și considerată o operă a artistului florentin Cimabue a fost scoasă la licitație, prețul de vânzare fiind de 4-6 milioane de euro.

Licitația a fost organizată duminică la Paris, special pentru lucrarea „Cristos batjocorit” („Christ moqué”). Lucrarea a fost descoperită în luna iunie în bucătăria de la țară a unei locuințe deținute de o femeie în vârstă. Tabloul ar putea fi cea mai valoroasă vânzare din Franța în 2019.

Tabloul nesemnat, de numai 26 pe 20 de centimetri, este în condiții excelente cu toate că, atunci când a fost găsit era acoperit cu un strat gros de mizerie adunată în timp, lucrarea fiind atârnată deasupra sobei de gătit.

Experții de la cabinetul Turquin din Paris au folosit raze infraroșii pentru a confirma faptul că lucrarea face parte dintr-un diptic din 1280, când Cimabue a pictat opt scene ale patimilor și crucificării lui Cristos. Fiecare dintre cele două panouri avea câte patru scene.

Proprietara lucrării descoperite în Compiegne, la nord-este de Paris, a crezut că este vorba despre o icoană veche așa că a ținut să o supună unei expertize. Specialiștii au stabilit că este vorba despre a treia imagine din dipticul original. Până acum erau cunoscute numai două alte fragmente, „Biciuirea lui Cristos”, expusă la Frick, în New York, și „Fecioara și pruncul cu doi îngeri”, aflată la National Gallery, în Londra.

„Fecioara” a fost evaluată la 8.3 milioane de dolari, în 2000, atunci când a fost donată muzeului de un nobil britanic în contul taxelor de moștenire datorate.

Cimabue, cunoscut și ca Cenni di Pepo, a trăit în perioada 1240 – 1302 și este cunoscut mai ales pentru mozaicuri, fresce și lucrări realizate pentru altar în biserici. Potrivit istoricilor de artă numai ceva mai mult de zece picturi pe lemn, toate nesemnate, au fost realizate de artist. Stilul său mai atent la realitate și la surprinderea nuanțelor a marcat un punct de cotitură pentru artiștii italieni care în acele vremuri încă mai erau influențați de rigorile artei bizantine. Tradiția îl consideră unul dintre deschizătorii de drumuri pentru artiștii Renașterii, o mișcare legată de nume precum Giotto, elev al lui Cimabue. „Cristos batjocorit” a fost expusă vineri pentru public la primăria din Senlis.