Captează lumina şi căldura, pentru a economisi energie - „Fereastra lichidă”
Un nou tip de „fereastră lichidă”, inventată de cercetători din Singapore, poate să blocheze lumina solară pentru a păstra răcoarea, sau a elibera căldură, după caz.
Fereastra lichidă poate să blocheze lumina solară pentru a păstra răcoarea în interiorul clădirilor în lunile de vară, dar şi să absoarbă căldura pentru a o elibera apoi, gradual, atât în timpul zilei, cât şi în timpul nopţii pe durata sezonului rece cu scopul de a reduce astfel costurile generate de alimentarea cu energie.
Această fereastră specială, creată de cercetători de la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore (NTU), foloseşte un lichid pe bază de hidrogel între straturile sale de geam şi are capacitatea de a scădea consumul de energie al clădirilor cu până la 45% în comparaţie cu tradiţionalele ferestre din sticlă. Ea este, totodată, cu aproximativ 30% mai eficientă decât modelele eficiente din punct de vedere energetic care există în prezent pe piaţă, fiind în acelaşi timp şi mai ieftină, au precizat cercetătorii de la NTU, care au lucrat la acest proiect timp de aproape un deceniu.
„În trecut, oamenii vorbeau doar despre blocarea luminii solare pe timp de vară şi despre primirea luminii solare în timpul iernii, dar nimeni nu a vorbit despre stocarea căldurii - noi suntem primii care au făcut acest lucru”, a declarat coordonatorul studiului, Long Yi.
Materialul folosit în „ferestra lichidă” poate fi utilizat pentru a fabrica atât geamuri mici, cât şi mari. „E la fel ca apa”, a spus Long Yi.
Clădirile mari consumatoare de energie, din care multe sunt încălzite cu carburanţi fosili, însumează 40% din energia utilizată pe plan global, iar ferestrele sunt responsabile pentru jumătate din acel consum de energie, potrivit unui raport publicat de ONU în anul 2009.
Agenţia Internaţională de Energie a anunţat că emisiile directe şi indirecte care cauzează încălzirea climei şi care provin din electricitatea şi încălzirea centrală folosite în clădirile de pe Terra au crescut şi au atins cel mai ridicat nivel al lor în anul 2019, reprezentând 28% din emisiile de CO2 asociate energiei utilizate pe plan global. Creşterea a fost parţial alimentată de cererea tot mai mare de energie pentru încălzirea şi răcirea locuinţelor, în conjuncţie cu creşterea numărului de posesori de aparate de aer condiţionat şi cu intensificarea episoadelor meteorologice extreme, notează aceeaşi agenţie în raportul ei din 2020.
Amestecul lichid injectat în „fereastra lichidă” devine opac sau dobândeşte un aspect mat atunci când este expus la căldură, blocând lumina solară. Când temperaturile scad, acel amestec revine la aspectul său original, transparent, permiţând pătrunderea luminii şi a căldurii.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.