Numeroşi petrecăreţi care purtau costume colorate şi fanteziste au defilat luni pe străzile din vestul Londrei, marcând punctul culminant al Carnavalului Notting Hill, informează DPA.

La acest festival, care reprezintă o celebrare a culturii şi a istoriei populaţiilor caraibiene, au participat mii de persoane în cadrul unei parade exuberante. Mulţi dintre ei au defilat pe care alegorice, urmate de fanfare ale căror membri purtau costume cu pene intens colorate şi dansau pe ritmurile muzicii. Mirosul frigăruilor de pui a umplut trotuarele din vestul Londrei, de unde numeroase boxe difuzau piese aparţinând unor stiluri muzicale diverse, precum groove, house, samba, reggae şi ska.

Organizatorii se aşteaptă ca peste 2 milioane de persoane să fi petrecut pe străzile din Notting Hill până la sfârşitul acestui weekend prelungit de sărbătoare, în contextul în care carnavalul londonez, considerat cea mai mare petrecere stradală din Europa, celebrează două aniversări importante.

Introducerea boxelor şi a fanfarelor numeroase în urmă cu 50 de ani au transformat Carnavalul Notting Hill într-un eveniment de masă, iar andocarea navei Empire Windrush în urmă cu 75 de ani a evidenţiat imigraţia masivă a populaţiei din zona Mării Caraibilor.

Duminică seară, Poliţia Metropolitană din Londra a anunţat că atmosfera carnavalului a fost „bună pe parcursul întregii zile", precizând totuşi că un ordin din Legea 60, care urma să le ofere poliţiştilor londonezi împuterniciri suplimentare de percheziţie, va fi impus pe timpul nopţii până la ora locală 02.00.

Poliţia a spus că decizia a reprezintat „o măsură de precauţie", adoptată după obţinerea unor informaţii potrivit cărora anumite persoane s-au deplasat în zonă având deasupra lor cuţite.

Într-o actualizare publicată cu puţin timp înainte de miezul nopţii de duminică spre luni, Poliţia Metropolitană a precizat că 85 de persoane au fost arestate, inclusiv 11 pentru agresiune sexuală şi 10 pentru agresarea unui ofiţer de poliţie.

Zeci de poliţişti au fost văzuţi luni în timp ce patrulau prin parcurile locale şi căutând diverse obiecte suspecte în pubele sau sub prelate instalate pentru a proteja iarba.