Castorii au reabilitat gratuit un fost teren militar din Republica Cehă - Constructori de ispravă
Castorii i-au ajutat pe contribuabilii din Republica Cehă să economisească peste 1 milion de euro prin reabilitarea unui teren militar aflat la sud de Praga, înainte de mult așteptata undă verde pentru sosirea excavatoarelor în acea zonă, a anunțat marți Agenția cehă pentru conservarea naturii.
Clasificat ca arie protejată în 2015, situl Brdy urma să fie supus unor lucrări de amenajare pentru a fi transformat într-o zonă umedă, dar o familie de castori a fost mai rapidă și totul a fost făcut gratuit.
„Planificasem să realizăm niște meandre pe râul Klabava, în aval de două iazuri și să creăm două sau trei corpuri de apă, precum și un bazin de sedimentare”, a declarat Bohumil Fiser de la Agenția cehă de conservare a naturii.
Scopul era acela de a reduce sedimentarea și de a încetini scurgerea din iazuri a apei acide, care amenința racii aflați în pericol de dispariție pe cursul inferior al râului. Proiectul data din 2018 și a primit avizul de începere a construcțiilor, dar a fost întârziat din cauza discuțiilor ce au vizat acel teren. Oficialii cehi nu au contat pe castori, animale cunoscute pentru faptul că protejează împotriva inundațiilor, ameliorează calitatea apei și contribuie la creșterea biodiversității.
„Castorii au construit o zonă umedă cu bazine și canale și au făcut acest lucru pe o suprafață aproape de două ori mai mare decât cea prevăzută de noi”, a dezvăluit Bohumil Fiser.
Apoi, animalele s-au mutat într-un șanț din jurul iazurilor în care ecologiștii doreau să construiască mici baraje pentru a permite apei să se scurgă și au construit cel puțin patru baraje cu dinții lor.
„Tocmai începusem să purtăm discuții cu compania de apă și cu compania forestieră care dețin terenul”, a adăugat Bohumil Fiser.
Acțiunea castorilor a permis o economie de aproximativ 1,19 milioane de euro. „Este vorba despre un serviciu complet, castorii sunt absolut fantastici și, atunci când se află acolo, ei nu strică nimic și fac o muncă remarcabilă”, a precizat oficialul ceh.
În plus, ei continuă să construiască și, întrucât terenul este protejat și nu se află la îndemâna agricultorilor, există garanția că „pentru următorii zece ani, nu preconizăm niciun conflict cu castorii în ceea ce privește utilizarea zonei”, a transmis Bohumil Fiser.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.