O familie islandeză deține un terenul pe care, în martie, a apărut un vulcan activ. De atunci, familia a primit oferte de la potențiali cumpărători interesați să dezvolte proprietatea pentru turism, relatează Bloomberg.

„Proprietatea este de vânzare pentru prețul corect și am obținut deja cel puțin două oferte”, a spus coproprietarul Anna Thordis Gudmundsdottir într-un interviu. Ea este unul dintre cele 19 moștenitori care dețin ferma cunoscută sub numele de Hraun.

Mii de oameni s-au adunat pentru a vedea erupția. Unii chiar au făcut grill pe lavă. Fascinația pentru vulcan, care ar putea rămâne activ ani de zile, este așteptată să devină cea mai fierbinte destinație a țării, la propriu, când turismul se va relua. Proprietarii au colaborat cu autoritățile pentru a asigura accesul public în condiții de siguranță și nu au intenția de a limita traficul pedestru pe terenul lor, cu excepția cazului în care siguranța este compromisă. Legislația islandeză a protejat timp de secole dreptul oamenilor de a trece pe jos printr-o proprietatea privată. Totuși, creșterea turismului înainte de pandemie a declanșat o dezbatere cu privire la dreptul proprietarilor de terenuri de a colecta taxe de intrare de la vizitatori pentru multe dintre comorile naturale ale Islandei situate pe terenuri private.

Premierul Katrin Jakobsdottir a declarat radioul local RUV că statul nu intenționează să cumpere terenul, dar că noilor proprietari ai terenului nu li se va permite să limiteze accesul publicului. „Statul acordă fonduri pentru asigurarea construcției și accesului, dar condiția prealabilă este ca accesul publicului să fie asigurat”.

Guvernul a alocat 70 de milioane de coroane (564.000 de dolari) din fonduri publice pentru construirea infrastructurii și pentru supraveghere la fața locului.

Proprietarii de terenuri au dreptul de a colecta o taxă pentru serviciile furnizate de terenurile lor, oferind oportunități de afaceri profitabile în jurul unor atracții turistice căutate.