Sagrada Familia, celebra catedrală din Barcelona, a primit o amendă de 35 de milioane de euro după ce autoritățile spaniole au descoperit că nu deține un permis de construcție, deși lucrările au început în urmă cu peste 130 de ani.

Din punct de vedere tehnic, catedrala Sagrada Familia este o construcție ridicată ilegal, începând cu 1882. Autoritățile vor permite, însă, ca amenda să fie plătită în zece ani, iar banii vor fi folosiți pentru îmbunătățirea sistemului de transport și înfrumusețarea zonei în care se află catedrala. Catedrala catolică, concepută de celebrul arhitect catalan Antoni Gaudí, este inclusă în lista patrimoniului UNESCO și atrage peste 10 milioane de vizitatori anual. În 1926, când a murit Gaudí, abia un sfert din catedrală fusese ridicat. Specialiștii se așteaptă ca lucrările să se încheie până în 2026.

Totuși, în toți acești ani, niciun responsabil pentru acest proiect nu a cerut un permis pentru construcție. Documentele istorice arată că lui Gaudí i s-a spus să se ocupe de formalități, dar acesta nu a făcut-o, iar catedrala nu apare în registrul de proprietăți al Barcelonei, potrivit publicației El Pais.

Absența unui permis de construcție constituie o problemă și pentru autorități, nu numai birocratică, întrucât acestea nu pot impune în cazul acestei clădiri standarde de planificare urbană.