Un convoi de 10 căruțe trase de cai vor pleca din Sighetu Marmației, județul Maramureș, spre Alba Iulia, cu peste 100 de persoane îmbrăcate în costume populare, pentru a reface în mod simbolic traseul înaintașilor lor care au participat la Unirea de la 1 decembrie 1918.

Vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Doru Dăncuș, inițiatorul proiectului, a declarat ieri, că participanții vor fi incluși în parada populară care va fi organizată la Alba Iulia la 1 decembrie pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României.

„Este un proiect depus de Consiliul Județean Maramureș și aprobat de comitetul interministerial pentru Centenar care constă în deplasarea unui convoi de zece căruțe trase de câte doi cai din Sighetu Marmației până la Alba Iulia, pe o distanță de peste 300 de km, pentru a reface, simbolic, traseul celor care au participat la Unirea din 1918. În deschiderea convoiului vom avea și doi călăreți. Plecarea va avea loc în 22 noiembrie, dată la care vom marca împlinirea a 100 de ani de la adunarea populară care a avut loc la Sighetu Marmației, în cadrul căreia au fost aleși delegații pentru Alba Iulia. Convoiul va prelua și trei steaguri de la Săpânța, Sighetu Marmației și de la Cicârlău, despre care se presupune că au fost cele cu care s-au deplasat localnicii spre Alba Iulia în 1918. Vom fi peste 100 de persoane în acest convoi, îmbrăcate în costume populare, iar când ajungem la Alba Iulia, în 1 decembrie, vom fi incluși în parada populară care va fi organizată pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României”, a spus Dăncuș.

Potrivit acestuia, înaintea plecării din Sighetu Marmației va fi organizată o ședință festivă la care vor participa toți reprezentații autorităților publice din Maramureșul istoric - consilieri locali, județeni, primari, reprezentanți ai Prefecturii, urmată de un ceremonial militar și religios.

„Pe traseu, vom avea mai multe opriri, printre care la Șișești, unde a slujit ca preot Vasile Lucaciu, la Șomcuta Mare, Baia Mare, intrăm în județul Cluj, cu opriri la Dej și Tureni, apoi în județul Alba ne vom opri la Aiud. Cei din convoi vor reprezenta toate regiunile etnografice ale Maramureșului - Țara Lăpușului, Țara Codru - Chioar, Maramureșul istoric, fiind vorba despre primari de localități, consilieri, reprezentanți ai unor asociații artistice și culturale”, a subliniat Doru Dăncuș.

Momentele deplasării pe traseul spre Alba Iulia vor fi marcate zilnic cu fotografii, filmulețe video și informații pe pagina de Facebook „Maramureș Centenar”.